2013-10-28 17:21:13• hírek • Szatmár.ro

Tegyük együtt biztonságosabbá a szatmári közlekedést!

Sorra érkeznek az észrevételek a szatmári közlekedés kapcsán és az első sorsolást is megtartottuk.

Kézbe vesszük a város és a megye biztonságos közlekedésének az ügyét! Ebben a munkacsoportban te is tag lehetsz, csak mondd el, hol tapasztalsz hibákat, hiányosságokat a megyeközpont vagy a megye útjain. Észrevételeidet és javaslataidat nyereményekkel jutalmazzuk - szólt a nemrég közzé tett felhívásunk.

Olvasóink pedig pozitívan reagáltak felkérésünkre, érkeztek is az észrevételek, ezeket pedig most közöljük is. De mielőtt ezt megtennénk, újra felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy továbbra is várjuk a olvasóink jelzéseit: mi nincs rendben a megye illetve a város közlekedésében?

Olvasóként nem kell egyebet tenned, mint fotód, rajzod vagy szöveges véleményed beküldésével jelezd számunkra: hol vannak helytelenül kihelyezett, ottfelejtett vagy rosszul látható közlekedési táblák, helytelen útburkolati jelzések, szabálytalanul parkoló járművek vagy bármilyen más jelenség, amely a közlekedés biztonságát befolyásolhatja. Az egyhónapos kampány anyagait és javaslatait átadjuk a városi és megyei közlekedésbiztonsági munkacsoportoknak, figyelemmel kisérjük a további fejleményeket és beszámolunk a jobbító intézkedésekről is. További információkat a kampányunkról és a kitöltendő űrlapot is  ezen a linken lehet elérni.

A beküldők között hetente kisorsoljuk az Auto Check Center ajándékait. A hétfőn megtartott sorsoláson a következő személyeknek kedvezett a szerencse:

Sorban Iosif nyereménye egy polárfelső és egy fényvisszaverős mellény
Medve A. Sándor nyereménye egy fényvisszaverő háromszög és egy fényvisszaverő mellény
Kalmár Gyula nyereménye egy hosszúujjú galléros póló

Várjuk a továbbiakban is jeleslataikat, észrevételeiket!

Íme az eddig beérkezett összes javaslat, probléma-jelzés:

Alpár

Észlelt probléma helye: Decebal híd
Észlelt probléma leírása: Borzasztóan zavaró sötétedés után, mint gépkocsivezetőnek és mint lakosnak egyaránt, a Decebal híd lábánál lévő óriási elektromos reklámtábla. Nem csak elvonja a figyelmet, de bosszantó is. Úgy gondolom, hogy legalább sötétedés után indokolt lenne lekapcsolni.

Kalmár Gyula

Észlelt probléma helye: Henri Coanda sugarut ill a Fantanii u. keresztezodese (az Economic elotti utkeresztezodesre ravezeto harom savos szakasz).
Észlelt probléma leírása: Az adott szakaszon az a problema, hogy a korforgalomba bevezeto utszakasz harom savos, mig a korforgalomba csak ket vagy egy sav van (mert felfestes egyalan nincs, igy csak talalgatni lehet), igy sokszor elofordul (plane azert mert rogton a korforgalom elott egy gyalogos atkelo is talalhato) hogy harom egymas melletti auto harom savon egyszerre er be az amugy ket/egy savos korforgalomba, ahhol talalgatni lehet hogy ki is van vegul is elsobbsegben. Persze az ut ket oldalan kb 50 meterrel a korforgalom elott van ket tabla mely jelzi, hogy a szelso sav egyesul a kozepsovel, es van par tobbnyire lekopott aszfaltra festett nyil is ami ezt mutatja, de ettol fuggetlenul a harom sav a zebraig ami szinte az korforgalomban van, nem szunik meg. Sok autos pedig egesz egyszeruen nem veszi figyelembe a fent emlitett jelzeseket, ami persze nem azt jelenti, hogy utolag hibast nem lehet talalni vagy, hogy eppenseggel a savegyesules nem volt jelolve, viszont ez nem valtoztat azon, hogy a helyzet balesetveszelyes. Ugyan igy balesetveszelyes a is hogy a korforgalomban honapok ota nincs felfestes, es csak talalgatni lehet hogy hany sav van benne akkor.

Kalmár Gyula észrevétele

Észlelt probléma helye: Basarabia es Zimbrului u. keresztezodese
Észlelt probléma leírása: A jelzett keresztezodesben, fouton az halad aki a Basarabian jon es elter jobbra a Zimbruluira a Golescu hid iranyaba (ill forditva), igy gyakorlatilag a fout 90 fokban elter. Ezt csak a helyiek ismerik tobbnyire, es nagyon sokszor elofordul, hogy arra nem jartas soforok (foleg 20 tonnas kamionok vezetoi, akik a Textil uzemhez jonnek / onnan mennek vissza a foutra) csak ugy atvagtatnak az utkeresztezodesen ( a Basarabia uton ) felteletezven, hogy egyenes uton vannak, tehat nekik van elsobbseguk. A helyzetet az sulyosbitja, hogy a nyomvonal egyszer volt felfestve, es elegge kopott allapotban van, a KEK szinnel jelolt helyen nincs egy elsobbseget alatamaszto jelzotabla, amely mutatja egyben, hogy a fout 90 fokban balra ter, a SARGA szinnel jelolt helyen levo elsobbsegadasra kotelezo jelzotabla pedig csak utolso pillanatban veheto eszre, mivel a fak kitakarjak az ev tulnyomo reszeben kitakarjak. Nem egyszer jartam mar szemelyszerint is balesetkozeli helyzetben ezen a helyen, a dudalasnak pedig az lett a vege, hogy a masik sofornek "allt foljebb", mivel egesz egyszeruen meg volt gyozodve arrol hogy neki van elobbsege.

Kalmár Gyula észrevétele

Észlelt probléma helye: Lalelei sugarut es Karolyi u. keresztezodese ( a Golescu hidrol lejovet / jobbrakanyarodaskor)
Észlelt probléma leírása: Nagyon jo dolog, hogy a jelzolampakat mar jo ideje ellattak idoszakosan villogo jobbra jelzo zold lampaval, a problema csak abbol fakad, hogy a gepjarmuvezeto nincs honnan tudja mikor valt ez pirosra (szunik meg) mivel nincs koztes jelzes ill letezik egy olyan pont amikor a zold villogo jelzes megall, es 1 masodpercen belul az utat keresztezo gyalogosok mar "ugranak" is az uttestre, mivel a Karolyi uttal parhuzamos zebra jelzolampaja epp akkor valt zoldre. Termeszetes hogy szukgesges ugy a gyalogosok mint a vezetok elovigyazatossaga ennel a jelzesnel, de ez a megoldas igy akkor is balesetveszelyes, es igen "stresszes" a gyalogosoknak is meg a vezetoknek is. A megoldas talan az lenne hogy egy olyan jelzest bevezetni ennel az utolagos zold/jobbra jelzonel amibol a gepjarmuvezeto rajon arra hogy mar csak par masodperc van hatra a jelzesbol, vagy egesz egyszeruen hamarabb kikapcsolni azt par masodpeccel mint jelenleg. ps. az emlitett helyzet szinte igaz minden olyan szatmari utkeresztezodesre ahhol a hasonlo jobbra kanyart, zold ideiglenesen villogo extra lampa engedelyez es zebra kovet.

Kalmár Gyula észrevétele

Andrei Pop

Észlelt probléma helye: A Lucian Blaga es Santierului utca keresztezodes - Gyalogatkelo
Észlelt probléma leírása: Ezen a helyen ha a Lucian Blaga jobb oldalarol (a varosbol kifele menet) a bal oldalara akar a gyalogos atkelni akkor a kepen lathato GIA Shop reklamtabla szepen eltakarja a gyalogost. Vagy szinte mar a jarda szegelyre kell kiallni hogy valamennyire lathato legyen ES lassa is a kozeledo autokat vagy agaskodnia kell a reklamtabla fole. Mint gyalogos is zavaro es mint sofor is zavaro mivel ha a sofor nem tudja hogy ott mire szamitson csak azon veszi eszre magat hogy van elotte egy gyalogos

Andrei Pop által jelzett közlekedési gond

Észlelt probléma helye: Santierului - Lucian Blaga keresztezodes
Észlelt probléma leírása: A Lucian Blaga fele haladva a Santierului utcarol, a vegen egy STOP tabla fogad ami helyes, de ami nem az az hogy nincs egy kotelezo jobbra tabla es sokan be is ternek balra amivel ugyebar nem csak hogy dupla zarovonalat lepnek at de a festett "szigetet" is. Hasonlo dolgot szoktak megtenni (altalaba taxisok) amikor raternek a Blaga utrol a Santieruluira balra kanyarodva

Bandi Pop észrevétele

Balogh Ákos

Észlelt probléma helye:
Mihai Eminescu utca
Észlelt probléma leírása: Szomoru hogy egyesek kisajatithatjak azt ami kozpenzen epul es ugy erzik csakis nekuk van joguk hasznalni! Amiatt a rovid utszakasz miatt kb 1 km kell kerulni ha a Poliklinikahoz szeretnek eljutni autoval . Abszolut esszeru! legyen a Mihai Eminescu utca vegig haszalhato MINDENKI szamara!!!

Balog Ákos ésyrevétele

Medve A. Sándor

Észlelt probléma helye: 15-ös lakótelep
Észlelt probléma leírása: A probléma már régi de sajnos még ma is aktuális, a "Dariu Pop"iskola meg szünésével a 16-os gyerekek egy része a "Petöfi Bălcescu" iskolába kénytelen járni, Egy biztonságos ut még ma sincs kijelölve a gyerekeknek. Ime egy lehetséges út az iskola oldalánál a garázsok előtt, egy zebra mely sehová sem vezet, esetleg neki a tömbház falának.

Medve A. Sándor észrevétele

Észlelt probléma helye: 16-os mikró, Sănătăţii u.
Észlelt probléma leírása: A kocsik nem tarják be a kötelező 5 métert, amellett, hogy alig férnek el a gyerekek, még a szabályosan közlekedő autóvezetőt is meglepheti a kocsik közül kilépő kis iskolás, hisz van aki oly alacsony hogy csak akkor lehet észlelni amikor kilépet.

Medve A. Sándor észrevétele

Észlelt probléma helye: 16-os mikró, buszmegáló
Észlelt probléma leírása: Egyes kocsik teljesen elfoglalják a járdát amely a buszmegálló és a park között van. Itt próbáljon elhaladni egy gyerek az iskolába, netán valaki egy gyerekkocsival. Amióta a parkon átvezető utat KIKÖVEZTÉK lehetetlen gyerekkocsival áthaladni, mert olyan, hogy kirázná a gyerekből a szuszt.

Medve A. Sándor észrevétele

Sorban Iosif

Észlelt probléma helye: B-dul Traian és B-dul V.Lucaciu csomópont
Észlelt probléma leírása: A gyalogosoknak szánt idotartam 29 másodperc - nem elegendő az átkelésre a zebrán, mint ahogy a képen is látszik. Egy kb. 50 méteres szakasz megtétele egy idősebb ember számára kihívás és lehetetlen, ezért is veszélyesnek találom.

Sorban Iosif felvétele

Észlelt Probléma helye: Str.Martirilor Deportati és Nicolae Golescu keresztezodés
Észlelt probléma leírása: A Golescu híd lábánál lévő két utca (M. Deportati és N. Golescu) közötti átkelést zavaró, mára nagy ranőtt növényzet akadályozza a kilátást.

Török Rómeó

Észlelt probléma helye: Szatmár megye, Batiz község, a 149c-s ut kereszteződése az E81-essel.
Észlelt probléma leírása
: Pár hónappal korábban, megnagyobbították az útkereszteződést, a munkálatok kezdetekor levették az összes irányjelző táblát, ezeket azóta sem rakták vissza, szegény külföldi aki gps berendezés nélkül indult útra mikor ehhez a kereszteződéshez ér és mondjuk Nagybánya irányába szeretne menni, nem tudja merre vegye az irányt. Jó lenne ha ezek a táblák visszakerülnének már a helyükre !!!

Nagy Péter

Észlelt probléma helye: Marsilia utca, Szatmárnémeti
Észlelt probléma leírása:
A Marsilia utcai stoptáblát csak ősszel lehet észrevenni, egész nyáron kitakarja a lomb.

Marsilia utca Szatmárnémetiben

István Tulik

Észlelt probléma helye: Closca sugárút, Szatmárnémeti
Észlelt probléma leírása:
Szeretném kérni, hogy a Closca sugárúton levő körforgalom előtt legyenek földre festett csíkok Zsadany felől jövet is, mert lassítás nélkül hajtanak be a körforgalomba az onnan érkezők, megszokásból.

Körforgalom a Closca sugárúton

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: