2009-03-06 11:11:13• hírek • Tóth Klarissz

Tavaszi C-vitamin kúra

Az első csalóka márciusi napfény nemcsak az életkedvünket csalogatja elő, hanem a sokak által ismeret tavaszi fáradságot is kihozza belőlünk. Mielőtt immunrendszerünk végképp beadná a derekát, tegyünk némi óvintézkedést annak érdekében, hogy a tavasz ne a levertségről és a fásultságról szóljon. Erre az egyik legalkalmasabb módszer a C-vitamin kúra.

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a C-vitaminnak számtalan fontos szerepe van. Elsősorban a táplálékok proteinjeinek hatékonyabb felhasználását, és a szervezetben zajló vegyi átalakulásokat segíti elő. Másodsorban a P-vitaminnal közösen javítja a hajszálerek ellátását, aminek a magas vérnyomás csökkentésében különösen fontos szerepe van, ráadásul növeli a szervezet ellenálló képességét a különféle betegségekkel szemben. Kevesen tudják, hogy a C-vitamin óvja a szövetek épségét, stabilizálja és normális szinten tartja a koleszterinszintet, ezáltal megóv az érelmeszesedéstől. Amennyiben a szervezetben C-vitamin hiány lép fel, különféle zavarok, betegségek jelenhetnek meg, melyek közül az egyik legsúlyosabb a skorbut, ami az egyoldalú táplálkozás következménye. Éppen ezért nap mint nap gondoskodnunk kell arról, hogy étkezéseink alkalmával szervezetünkbe megfelelő mennyiségű C-vitamint juttassunk.

Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a C-vitamin oxigén hatására és főzésnél gyorsan tönkremegy, ezért ajánlott minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk. Azok, akik táplálkozásukra kelőképpen odafigyelnek, tisztában vannak azzal, hogy a C-vitamint főzéssel is megőrizhetjük, amennyiben ismerjük ennek módját. Tudnunk kell, hogy az élelmiszeripar tartósított termékei hosszútávon megőrzik C-vitamin tartalmunk egy részét, ami az alacsony hőfokú főzési módszernek köszönhető. Ezen kívül a C-vitamint tartalmazó élelmiszerekben többnyire P-vitamin is található, mert ez fokozza a C-vitamin hatását.

Mivel a C-vitamin gyorsan kiürül a szervezetből, egészségünk megóvása, immunrendszerünk karbantartása érdekében fogyasszunk a következő C-vitaminban leggazdagabb növények közül: mandarin, citrom, grapefruit, narancs, alma, eper, egres, ribizli, egres, csipkebogyó, zöldhagyma, paradicsom, zöldpaprika, zöld saláta, spenót, kapor, petrezselyemlevél, torma valamint a savanyított és nyers káposzta. Annak ellenére, hogy a burgonya nem tartalmaz nagy mennyiségű C-vitamint, de a téli időszakban alapvető helyet foglal el táplálékaink sorában.

Amennyiben a szervezetben C-vitamin hiány lép fel, különféle zavarok, betegségek jelenhetnek meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: