2009-06-29 17:34:54• hírek • Gozner Gertrud

Tantárgyversenyek nyertesei

Szatmár megye két végzős XII-es diákja felvételi nélkül juthat be az egyetemre illetve anélkül hogy jelentkezési lapja megmérkőzne a bejutásért valamelyik felsőoktatási intézményben - derül ki az oktatási minisztérium által kiadott közleményből.

A tanügyi törvény egyik cikkelye szerint az elméleti líceumok érettségi diplomával rendelkező végzősei, akik az utolsó két tanulmányi évben kimagasló teljesítményeket értek el a nemzetközi iskolai olimpiászokon, illetve az európai, világ vagy olimpiaszintű sport és művészeti eseményeken, jogukban áll felvételi vizsga nélkül beiratkozni az egyetemre. Az oktatási minisztérium megjelentette a 2009-ben végzettek névsorát, akik az országos és nemzetközi olimpiászok díjazottjai, és bármiféle felvételi nélkül jelentkezhetnek a felsőoktatási intézményekbe.

Szatmár megyéből ketten jogosultak erre, az egyikük Pataki Amália a Református Gimnázium XII-es tanulója, aki harmadik helyezést ért az országos vallási olimpiászon. Szintén felvételi nélkül juthat be az egyetemre az Aurel Popp Művészeti Líceum egyik tanulója. Bohus Ervin a XI osztály során első helyezést ért el az országos zenei olimpiász trombita szakán.

Minden országos olimpiász első három helyezettjére és a dicséretben részesültekre érvényes ez a határozat - tudtuk meg Szilágyi Évától, a Református Gimnázium igazgatónőjétől. Az igazgatónő szerint ezeket az eredményeket nem mindenhol fogadják el teljes felvételinek, többnyire a részpontszámokba számít bele.

Pataki Amália az egyház- és vallástörténetből ért el országos szinten helyezést, ezért felvételijekor az erre a tantárgyra vonatkozó részpontja tízes lesz. A református gimnázium végzőse protestáns teológia és vallástanári szakon szeretné tovább folytatni a tanulmányait. Szilágyi szerint érdemes tantárgyversenyeken részt venni a tanulóknak, motiválhatja őket, hogy az ott elért eredmények az egyetemre iratkozásnál megtérülnek.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: