2011-05-02 23:24:35• hírek • Piros Christa

Szingapúr: látogatás Oroszlánvárosban

A városállam nevét - Singha Pura - a legenda szerint egy szumátrai hercegtől kapta, aki itt partra szállva, oroszlánt vélt látni. Valójában minden bizonnyal egy fehér tigris járt épp arrafelé, mivel az állatok királya itt soha nem volt honos. Az elnevezésen ez mit sem változtat, ma a szingapúriak büszkén származtatják magukat az oroszlántól.

Temasek valószínűleg még ma is az az álmos halászfalu lenne, ami a XIV. század óta volt, ha a Brit Kelet-indiai Társaság egyik tisztviselője, Sir Stamford Raffles 1819-ben nem dönt úgy, hogy itt akar kikötőt építtetni. Öt évvel később már 10 ezer főt számlált a település. A brit megszállás alatt a faluból virágzó város jött létre, jelentős kereskedelemmel, de itt állomásoztak a brit birodalom katonái és tengerészei is. Függetlenségét 1959-ben nyerte el, mára pedig Ázsia meghatározó pénzügyi központjává és a világ második legnagyobb kikötőjévé vált.

Szingapúr

A maláriás, piszkos településből igen hamar 3 milliós metropolisz fejlődött. A kis alapterület miatt a szigetnek nincsenek nyersanyagai, lakói így már közel kétszáz éve a kereskedelemből élnek meg. Stratégiailag igen jó és fontos helyen fekszik, ezt kihasználva vált Szingapúr Délkelet-Ázsia kereskedelmi és pénzügyi központjává. Ez persze nem lett volna elég: a modern városállam a legtöbb pénzt a legnagyobb kincsébe, az emberekbe, képzésükbe fektette. A központban hatalmas felhőkarcolók merednek az ég felé, de tövükben megmaradtak a régi, 1-2 emeletes épületek is, amelyeket szinte évente újrafestenek.

Szingapúr

Az újonnan épült utcák rendezettek, a főutak sakktáblaszerűen keresztezik egymást. Jól szervezett a közlekedés, a széles, egyirányú utak miatt dugók a hömpölygő autóáradat ellenére sincsenek. Ez részben a városállam vezetésének köszönhető: a világon itt a legdrágább az autó, vásárlását és működtetését is számtalan különadóval terhelik. A taxik számára pl. 30%-os csúcsforgalmi adó is van, a csúcsforgalmi időszakot reggel 6 és 10 között, délután 4 és 8 között számítják. Szingapúr Délkelet-Ázsia legtisztább városa. Szigorúan büntetik a szemetelést, de még az utcán való cigarettázást is. A városközponttól távolabb, a régi negyedekben már nem csillog-villog minden: a vakolat mállik és az utcán is bizony vannak kidobott holmik, szemét is. Koldust vagy hajléktalant azonban nem látni, azonnal el is vinné a rendőrség, ha valaki ilyesmivel rontaná a városképet.

Ha az Egyenlítő nem egy képzeletbeli vonal lenne, Szingapúrból látni lehetne. Ennek megfelelően klímája trópusi, azaz párás és meleg, de nem forró. A hőmérséklet szinte állandóan 28-30 fok körüli. A látogatók nagy része mégsem üdülési célból, vagy a nemzeti sokszínűség miatt keresi fel Szingapúrt, hanem mert nagyszerű vásárlási lehetőséget nyújt. Az itt vásárolt áru mind vámmentes, kifelé nem is ellenőrzik a határnál. Elsősorban műszaki cikkeket, de márkás ruhaneműt, órát, ékszert is jóval a nyugat-európai árak alatt kapni.

Szingapúr

A világ legnagyobb gépével

Szingapúrba a legjobb Singapore Airlinesszal repülni, mert Londontól a világ legnagyobb, leghalkabb, és leggyorsabb repülőgépével, az A 380-assal utazhatunk. Aki nem tudna aludni a 12 órás úton, a turista osztályon is saját képernyőn választhat a 979 (!) csatorna filmjei közül. A business class már tényleg minden kényelemmel felszerelt: lábunkat is feltehetjük, miközben a halkléptű stewardessek damaszt abrosszal megterítik asztalunkat. Étlapról rendelhetjük a négyfogásos vacsorát. Miután leszedték az asztalt, boszorkányos mozdulatokkal átfordítják az üléstámlát, és ággyá húzzák ki.

Tippek, információk
Államformája: köztársaság, a 693 km²-nyi területen 4,5 millióan élnek.
Beutazási szabályok: beutazáshoz vízum nem szükséges.
Időeltolódás: +6 óra
Időjárás:párás meleg, a nappali átlaghőmérséklet 28-30 °C
Megközelítés: repülővel.
Pénznem: szingapúri dollár

Szingapúr

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: