2013-07-22 14:17:49• hírek • Póti Orsolya

Közel háromszázan tértek haza Szilágypérba

Július 21-én két eseménynek is otthont adott a Szatmár megyei település, Szilágypér: délelőtt a hazatérteket köszöntötték egy ünnepi istentisztelet és az azt követő szeretetvendégség keretében, majd kezdetét vette a falunapi mulatság, melynek sztármeghívottja Márió, a harmonikás volt.

Ritka az az istentisztelet Szilágypérban, amely több mint kétszáz fős gyülekezet előtt zajlik, hiszen rengetegen kerültek el a településről, illetve a kevesebb, mint 1700 lakosságszámú községből. Július 21-én, a Hazatérés napján azonban teljesen megtelt az Isten háza, ahol az igehirdetésen kívül több meglepetésműsor is várta a híveket.

A Hazatérés napja alkalmából közel 500 régi fotó bemutatásával készült Csókási Márton, illetve Szabó Sándor lelkipásztor. A fényképek egykori közösségi alkalmakat - konfirmálásokat, szüreti bálokat és egyéb eseményeket - elevenítettek fel, valamint bemutatásra kerültek a településről készült régi felvételek is. A legrégibb fotó közel száz éves is lehet - tudtuk meg Szabó Sándortól, aki lassan kilenc hónapja szolgál a szilágypéri gyülekezetben, és oroszlánrészt vállalt az esemény megrendezésében.

Az igehirdetés után a gyülekezet fiataljainak műsorát követhette figyelemmel a közönség, valamint bemutatkoztak azok a holland vendégek is, akik játékokkal és különféle foglalkozásokkal készülnek a szilágypéri gyermekek számára, ugyanis ők a július 22-28. között vakációs bibliahéten vehetnek részt.

„Szilágypérban igen gyakori a holland vendég. Már évek óta érkeznek ide olyan csoportok, akik vagy az egyház, vagy az iskola által szervezett programok színvonalát emelik. Ezen a héten egy 14 fős csoportot látunk vendégül, hétvégén pedig újabb vendégekre számítunk" - nyilatkozta a lelkipásztor.

A vendégeket általában a régi iskola épületében, vagy családoknál szállásolják el, ami nem minden esetben a legmegfelelőbb, éppen ezért egy gyülekezeti ház építését, kialakítását tervezi az egyházközség.

A hazatérőket a templomudvaron családias hangulatú szeretetvendégség várta: kilencszáz töltött káposztával és házi kaláccsal készültek az ott élők a vendégek, rokonok fogadására. A közös ebéd után a temetőbe sétáltak ki a périak, ahol megemlékeztek a már elhunytakról.

A falunap keretében szervezett programokra délután 15 órától került sor. Többek között felléptek a szilágypéri és a környező települések tánccsoportjai, valamint egyéb zenés-táncos produkciók várták az érdeklődőket. Az est sztármeghívottja Márió, a harmonikás volt, aki igazán jó hangulatot teremtett közel két órán keresztül, de a jó hangulat a koncert után sem hagyott alább, hiszen hajnalig tartó szabadtéri bulira került sor a Templom utcán felállított színpad előtt.

„Két különböző esemény is várta vasárnap a Szilágypérba érkezőket. A délelőtti órákban megrendezésre kerültek a Hazatérés napja programjai, délután pedig a falunap fogadta a közönséget - ez utóbbit immár harmadik alkalommal sikerült megszerveznünk. Úgy gondoltuk, a jövőben nem vonjuk össze a két eseményt: legközelebb a Hazatérés napján estig tartó ünnepséggel várjuk az innen elszármazottakat" - mondta el Kis Lóránd alpolgármester a Szatmár.ro-nak.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: