2015-11-11 13:54:57• hírek • MTI

Szigorúbb uniós határellenőrzéseket akar Iohannis

Az Európába irányuló bevándorlóáradat megfékezéséhez az EU határellenőrzésének szigorítására van szükség - hangoztatta a máltai informális uniós csúcstalálkozó előtt tartott sajtótájékoztatóján, szerdán Klaus Iohannis román államfő.

Emlékeztetett, hogy az EU állam- és kormányfőinek csütörtöki rendkívüli értekezlete előtt, szerdán az európai vezetők számos afrikai ország részvételével tartanak migrációs csúcstalálkozót Máltán, amelyen megoldásokat keresnek a déli útvonalon, többnyire Olaszországon keresztül Európába érkező bevándorlóáradat megállítására. Úgy vélte: az afrikai országok számára az uniónak támogatási mechanizmust kell kidolgoznia, amely a migráció "ellenőrzését és korlátozását" célozza.

Ami az EU-nak a máltai informális csúcson terítékre kerülő általános migrációs politikáját illeti, Iohannis a külső határok szigorú ellenőrzésének szükségességét hangsúlyozta. Megjegyezte: nem Románia határairól beszél, mert ezek "nagyon jól működnek", nem ezeken a határokon jelentkeztek a migránsokkal kapcsolatos problémák.

Leszögezte, hogy Románia szolidáris az EU többi tagországával, és részt akar venni a migrációs válságra adandó közös megoldás kidolgozásában. Megemlítette: Románia például az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) egyik legaktívabb résztvevője.

Ahhoz, hogy az unió ellenőrzés alatt tartsa a menekültáradatot, meg kell erősítenie együttműködését azokkal az országokkal, amelyekből a migránsok származnak, és azokkal a tranzitállamokkal, amelyeken áthaladnak - mondta Iohannis. Előbbieknél béketeremtő beavatkozásra, utóbbiaknál a migránshullám korlátozását célzó támogatásra lehet szükség. Mindezen intézkedésekben Románia kész szerepet vállalni - hangoztatta a román államfő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: