2013-11-22 17:30:09• hírek • Kocsis Zoltán

Több ezer tonna homok és só felhalmozva, jöhet a havazás!

Valamivel több, mint egy hét és belépünk a naptári télbe - ilyenkor egy váratlan havazás bármikor komoly gondot okozhat főleg a közúti közlekedés számára. Az illetékesek szerint azonban mindez őket nem érheti meglepetésként: minden és mindenki készen áll a harcra!

Az Országos Útügyi Vállalat Kolozsvári Regionális Kirendeltségének képviseletében Adrian Petru péntek délelőtt elmondta: november 19-én megkötötték a szerződést egy Szilágy megyei céggel, az felel idén télen a Szatmár megyében található 75 kilométernyi európai és 193 kilométernyi országút tisztán tartásáért. A szerződés szerint a cégnek legkevesebb 26 hóekével és sószóróval kell rendelkeznie. Minden egyes jármű GPS-berendezéssel lesz felszerelve, ami lehetővé teszi, hogy nyomon tudják követni pillanatnyi helyzetét, megtett útvonalát. A cégnek hat területi bázisa lesz: Szatmárnémetiben, Sárközújlakon, Avasfelsőfaluban, Szoporon, Tasnádon és Nagykárolyban. A vállalalt összesen 3800 tonna sót és 3500 tonna homokot halmozott fel. Petru hozzátette, hogy az  Országos Útügyi Vállalat rövid távú célja, hogy a homokot kiszorítsa a fegyvertárból.

A 740 kilométernyi megyei útszakaszt földrajzi fekvését figyelembe véve négy zónára osztották fel idén is, mondta Ioan Seres. Akárcsak tavaly, a Szatmárnémeti, Szopor és Avas környéki zónákban a Tehnic Asist, Károly-Tasnád környékén pedig a Sageata Prod felel a hóeltakarításért. Minden egyes zónában legkevesebb 14 hóekének és 600 tonna homoknak és sónak kell lennie. Ezeken a járműveken is GPS-berendezések mutatják majd, merre járnak, jártak.

Ami a városi és községi utakat illeti, Ciprian Racasan elmondta: a megye 65 települése közül 47 saját berendezéssel készül megbirkózni a téllel, 13 önkormányzat már szerződést kötött valamilyen céggel, öt esetben pedig még folyamatban van a tárgyalás. Utóbbi kategóriába tartozik a megye harmadik legnagyobb települése, Avasfelsőfalu, továbbá Kányaháza, Avasújfalu, Lázári és Ákos is.

A prefektúra sürgősségi helyzetekért felelős munkatársa adatbázisából megtudhattuk, a települések jó része már be is szerezte a szükséges készleteket a hó elleni harcra. Ezek szerint homokból például a legtöbbet Kolcs község halmozott fel, 500 tonnát. Őt követi Vetés 200 tonnányi só-homok keverékkel. Üzemanyag tekintetében Kökényes és Krasznaterebes ezer, míg Turc háromezer litert raktározott el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: