2012-02-02 19:44:52• hírek • Kocsis Zoltán

Százötvennyolc millió lejbe kerül idén Szatmárnémeti működtetése

Szatmárnémeti Városi Tanácsának februári ülése évről évre kiemelkedő jelentőséggel bír: ekkor szavazzák meg ugyanis a városatyák az évi költségvetést. Nem volt ez másként csütörtökön sem, amikor a rekord hosszúságú, 36 pontot tartalmazó napirend legfontosabb eleme az idei büdzsé volt.

Szatmárnémeti idei teljes költségvetése 183.559.300 lej. Ezen összegből 158,3 millió lejt költ a Polgármesteri Hivatal a város működtetésére és 25.25 milliót különböző beruházásokra, befektetésekre. Az erről szóló tervezeteket, apróbb módosításokkal, a tanácsosok egyhangúlag fogadták el.

Ezek szerint az idei esztendőben összesen 158,3 millió lejt emészt fel a város vezetése. Ebből 12,213 millió lejbe kerül a közhivatalok működtetése; 8,195 millióba a különböző hitelek törlesztése; 2,83 millió lejbe a közrend fenntartása; 67, 933 millió lejbe a tanügyi intézmények működtetése (beleértve a pedagógusok fizetéseit, amit az állam fedez); 1,223 millió lejbe az egészségügy; 13,206 millió lejbe a kulturális, vallási és a kikapcsolódást szolgáló tevékenységek (ebbe a kategóriába beletartozik mind a színház, a filharmónia, mind például a VSK működtetése vagy a parkok kezelése), 9,845 millió lejbe a szociális intézmények működtetése, 13 millió lejbe a környezetvédelem; 17,324 millió lejbe a szállítás (nyolc milliót szánnak az utak javítására); és 11,716 millióba a lakások, szolgáltatások, közösség fejlesztése (4,1 millió lejbe kerül például a közvilágítás biztosítása.)

Ami a fejlesztéseket illeti, az erre szánt 25,256 millió lejből 15 millió származik saját bevételből, a többi külső forrásból: banki hitel, kormánytámogatás, stb. Ezen összeg legnagyobb részét, 6,466 millió lejt a szállítás kategória tesz ki. Ebből csak a Károlyi út rehabilitálására 2,4 milliót, a terelőút megépítésére három millió lejt szán a polgármesteri hivatal. A második legköltségesebb kategória a lakások, szolgáltatások, közösség fejlesztése: 3,494 millió lejt fordítanak idén többek között a középületek felújítására, a hőszigetelési program folytatására vagy a közvilágítás bővítésére. Majd két millió lejt fordít idén Szatmárnémeti a tanügy fejlesztésére, ebből csak az Octavian Goga Általános Iskola tornaterme 600.000 lejbe kerül. A negyedik helyen a kultúra, a vallás és a kikapcsolódás áll: 800 ezer lejt emészt fel csak a Szakszervezetek Művelődési Háza fűtésrendszerének a kiépítése. További fél millió lej értékű fejlesztések várhatóak közintézmények, 232 ezer lej értékben a közbiztonság és 137 ezer lej értékben a szociális szolgáltatások terén.

Az RMDSZ frakció három módosító javaslattal állt elő csütörtökön, amelyet a tanács szintén elfogadott. Az egyik közülük, hogy kerékpárutat épít az Ady Endre utca és az épülő akvapark között. A Baritiu és Gorunului utcák mellett végighaladó, mintegy két kilométer hosszú és másfél méter széles út terveire 41.000 lejt különítettek el.

Pénzt különített el a tanács a sportcsarnok építését vizsgáló megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez, ami 69.000 lejbe került. A legkevesebb kétezer férőhelyes terem a Szamos bal partján, a Golescu híd mellett, a már több, mint két évtizede épülő ortodox templom mögött épülne fel.

A harmadik és egyben talán a legfontosabb pont, hogy a tanács 376.000 lejt különített el a 10-es számú általános iskola számára. Ezen összegből kezdetét veszi egy általános felújítás, melynek része a hőszigetelés, a tetőszerkezet, a homlokzat, és a mellékhelyiségek felújítása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: