2014-09-29 14:29:58• hírek • Szatmár.ro, refszatmar.eu

Százötven éves a Nagytarnai Református Egyházközség

Hálaadó istentiszteletre gyűltek össze a maroknyi Nagytarnai Református Egyházközség gyülekezeti tagjai, akik a hazatérőkkel és a vendégekkel együtt teljesen megtöltötték a nemrég felújuló templomot azért, hogy együtt ünnepeljék az egyházközség százötven éves évfordulóját.

A vasárnap délután 14 órakor kezdődő istentiszteleten Simon Attila házigazda lelkipásztor köszöntő szavai után Csűry István a Királyhágómelléki Református Egyházkerület főpásztora a napi Ige, Jeremiás könyve 1. részének 17-től 19-ig terjedő versei alapján prédikált: „Te azért övezd fel derekadat, és kelj fel, és mondd meg nékik mindazt, amit én parancsolok néked; meg ne riadj tõlök, különben én riasztalak el téged előlök! Mert ímé én erősített várossá, vasoszloppá és ércbástyává teszlek ma téged mind ez egész földön, Júda királyai, fejedelmei és papjai ellen és a föld népe ellen. Viaskodni fognak ugyan ellened, de nem győznek meg téged, mert én veled vagyok, azt mondja az Úr, hogy megszabadítsalak téged."

Simon Attila a gyülekezet utolsó helyben lakó lelkipásztora Dénes László történetírásából idézett, aki lejegyezte: 1864-ben az akkor mintegy másfélszáz lelkes gyülekezet együtt, vállvetve döntötte el azt, hogy a gyülekezet megalakuljon Isten dicsőségére.

Kovács Sándor szatmári esperes a jelenlévő lelkipásztorok nevében köszöntötte az ünneplő gyülekezetet, különösen a hazatérőket, majd a Buna János a római katolikus közösség vezetője és Doroş Petre Nagytarna község alpolgármestere is felszólalt. A gyülekezeteket képviselve jelen volt: Király Lajos batizi, Fodor Lajos halmi, Higyed István mikolai, Higyed János kültelki, Mihály István udvari, Besenyődi Attila adorjáni, Máthé Róbert vetési, Kiss József szatmárpálfalvi, Szilágyi István Róbert dabolci, Kovács József szatmárhegyi, Erdei Árva István szamoskóródi, Kurti Tamás szatmárgörbedi, Apjok Artur nagykolcsi, Varga Szilárd józsefházi és Rácz Ervin erdődi lelkipásztor.

Ünnepelt a nagytarnai gyülekezet

Balogh Béla nyugalmazott levéltáros Megkésett megemlékezés címmel a történelem-, a Szatmári Református Egyházmegye lelkipásztorkórusa pedig a zene szárnyai emelte az ünnep hangulatát, mely szeretetvendégséggel ért véget.

Ünnepelt a nagytarnai gyülekezet

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: