2017-01-22 07:55:51• hírek • Kocsis Zoltán

Száznál többen szavaltak a magyar kultúra napjának tiszteletére

Immár 28 éve ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját, ennek tiszteletére a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a LiterArt magyartanárok egyesülete igazán nagyszabású vers- és prózamondó versenyt hirdetett. Az esemény sikerét jelzi, hogy Magyarországról is szép számú vers- és prózamondó érkezett.

A versenyen összesen 110 diák vett részt, tudásukat és ügyességüket hat korcsoportban bizonyíthatták - értelemszerűen hat korcsoportban bírálta el és rangsorolta teljesítményüket a zsűri. A nagyszámú résztvevő miatt a versenynek két helyszíne volt: az előkészítősök és az elemisek, valamint a középiskolások a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, az általános iskolások pedig a Balcescu-Petőfi Általános Iskolában mérték össze felkészültségüket.

A versenyre több magyarországi városból, Budapestről, Nyíregyházáról, Vásárosnaményból és Hajdúböszörményből is érkeztek diákok, míg Szatmár megyét többek között Nagykároly, Kökényesd, Börvely és Csomaköz képviselte - természetesen Szatmárnémeti mellett.

A verseny mottójául L. Békési Júliától kölcsönvett gondolat szolgált: „A csoda nem a vers, hanem az őt befogadó gyerek. A csoda a kapcsolat. A csoda az adomány, ami a költészet". Ezen belül azonban minden egyes korcsoportnak saját tematikája és saját mottója is volt.

A legkisebbeknek, a 0-II. osztályosoknak egy állatmesét kellett előadniuk. Ebben Csúcs Dávid, a Református Gimnázium I. osztályos tanulója bizonyult a legügyesebbnek, megelőzve a 10-es Számú Általános Iskola két második osztályosát, a második helyen végezett Kárpinszki Zsófiát és Gyapai Barbarát. A harmadik díjon is ketten osztozkodtak, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium két előkészítőse, Bartha Ádám és Butean Dávid.

A második korcsoportban prózarészletet kellett előadniuk a III-IV. osztályos diákoknak, ebben a kategóriában Jánk Kitty, a Református Gimnázium harmadikosa végzett az első helyen, Babut Loretta (negyedikes), a Balcescu-Petőfi Általános Iskola tanulója lett a második, a kölcseys Matuz Anna (negyedikes) pedig a harmadik.

Az ötödikeseknek és a hatodikosoknak a gyermek- és ifjúsági irodalomból kellett szemezgetniük. Szilágyi Anna, a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont hatodikosa bizonyult a legügyesebbnek, a második a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium hatodikosa, Molnár Levente lett, a harmadik pedig a Kölcsey diákja, a szintén hatodikos Kása Petra.

Természetleíró irodalmi alkotást kellett bemutatniuk a hetedikeseknek és a nyolcadikosoknak. A legügyesebbnek Liszkai Krisztián (Balcescu-Petőfi, VII. osztály) bizonyult, a második helyen a Budapesti Ady Endre Gimnázium diákja, Bodó Patrik végzett, míg Volfer Vanessza (Kölcsey, VIII. osztály) zárt harmadikként.

A IX-X-seknek szatmári alkotók műveiből kellett válogatniuk. Ebben a korcsoportban Scheitli Krisztina, a Hám János tizedikese lett az első, Kegyes Dávid (Kölcsey) és Trill Helga (Ady Endre, Budapest) a második, Csipkés Nóra (Kölcsey Ferenc Gimnázium, Nyíregyháza) pedig a harmadik.

Végezetül a legnagyobbak  életörömet, szerelmet, játékosságot  kellett bemutassanak. A vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium XI. osztályos diákját, Nyiscsák Istvánt találta a legjobbnak a zsűri, ő a Kölcsey két tanulóját, Szököcs Zsófiát és Mészáros Cintiát előzte meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: