2014-12-18 13:37:35• hírek • Szatmár.ro

Szatmárnémetibe érkezett a Betlehemi Láng

Idén a Romániai Magyar Cserkészszövetség két tisztségviselője hozta el Szatmárnémetibe a lángot. Boga Ferenc, a 44. Számú "Dsida Jenő" cserkészcsapat vezetőjének beszámolója.

A „Betlehemi Láng" akció kezdeményezése 1986-ban Ausztriából indult el. Azóta minden évben, ádvent kezdetén Betlehemben, a Születés Barlangjában ünnepélyesen megyújtanak egy gyertyát, amelyet azután az osztrák televízió és légitársaság segítségével Bécsbe visznek, ahol az Osztrák Cserkészszövetség által szervezett ökumenkus istentiszteleten veszik át a környező országok cserkészei, hogy elvigyék saját országaikba.

Magyarországon minden évben Budapest egyik templomában fogadják ünnepélyesen, ökumenikus istentisztelettel a Betlehemi Lángot, fölváltva egy katolikus vagy protestáns templomban, a Táborkereszt, illetve az Ichtüsz cserkészközösségek rendezésében. A láng onnét juthat el a magyar cserkészek révén az ország minden részébe, minden jóakaratú emberhez.

A Betlehemi Láng elsősorban arra emlékeztet, hogy Isten egykor emberré lett, és ma is közel van hozzánk, és szeret minket. Ugyanakkor a láng béke hírnöke is (német neve Friedenslicht, ‘békeláng'), hiszen Betlehemben Jézus születésekor az angyalok énekükben békességet kívántak minden embernek (Lk 2, 14). A láng tehát Isten szeretetének és békéjének üzenetét hozdozza, és mi, cserkészek jó szolgálatot tehetünk azzal, hogy azt eljuttatjuk, egyházközségünkbe, iskolánkba, a körülöttünk élő közösségekhez, családokhoz és a jóakaratú emberekhez.

A szatmári cserkészek szinte a csapat megalakulása után azonnal bekapcsolódtak ebbe az akcióba. Már húsz éve eljuttatjuk a lángot szentestén azokhoz a szatmárnémeti gyülekezetekhez, ahol ezt igénylik. Így lesz ez idén is. Van, amikor a környező településekre is eljutunk.

Ebben az évben nem mi mentünk a lángért, elhozták Szatmárra. A Romániai Magyar Cserkészszövetség két tisztségviselője, Szeredai Norbert mozgalmi vezető és Szőcs József brassói cserkészvezető országos körútja során minket is útba ejtettek. A Református Gimnáziumban levő cserkészotthonunkban fogadtuk őket. Bemutattuk a csapatunkat, majd ők körvonalazták a cserkészév legfontosabb eseményeit, különös tekintettel a jövő augusztusi jubileumi országos táborra, amit a szövetség megalakulásának 25 éves évfordulója alkalmából szervezünk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: