2012-06-11 11:04:37• hírek • Szatmár.ro

Szatmárnémeti helyi tanács: 12 USL, 9 RMDSZ, 2 PDL tanácsos

Ilyés Gyula a 2008-as helyhatósági választások második fordulójában a szavazatok 58,27 százalékát kapta meg. Coica támogatása ekkor 41,72 százalékos volt.

A magas részvételi arány nem hozott jó eredményt a Szatmár megyei magyarságnak: az RMDSZ Szatmár megyében a megyeközpont polgármesteri székét és a megyei tanácselnöki széket is elvesztette - mindkét esetben az USL jelöltei nyertek.

Szatmárnémetiben a szavazásra jogosultak 51,7 százaléka járult az urnák elé, megyei szinten 56,14 százalékos volt a részvétel, amely várakozáson felülinek mondható. A Szatmár Megyei RMDSZ számára a választások éjszakája meglehetősen jól indult: több településen is sikerült polgármesteri funkciót elnyerni, olyan településeken, ahol eddig más párt polgármestere vagy éppen független jelölt vezette a települést. Sárközújlakon Piricsi Artúr győzte le a független, eddig polgármesterként tevékenykedő Sebesi Jánost. Börvelyben is sikerült polgármesteri címet nyerni, Kiss Zoltánnal. Szatmárhegyen Szűcs Szabolcs lett a polgármester, Mezőfényen Fényi Lőrinc jutott mandátumhoz.

A Szatmár Megyei RMDSZ öt településen vesztette el a polgármesteri funkciót, ezek közül a legfájóbb természetesen Szatmárnémeti, ahol Ilyés Gyula legfrissebb információink szerint 5900 szavazattal maradt alul az USL-s Dorel Coica ellen. Tasnádon is az USL jelöltje nyerte meg a polgármester-választást - Vasile Mitrasca egykori polgármesternek jól sikerült a visszatérés, Véron Andrásnak nem sikerült újabb mandátumhoz jutnia. Túrterebesen és Kálmándon egyaránt az NDF jelöltjei győzték le Koczán Leventét és Schlakter Ferencet, Szilágypérban Tempfli Mihály polgármester már nem indult újabb mandátumért, az RMDSZ jelöltje, Szász Endre viszont nem tudott nyerni az USL-vel szemben.

A Szatmár Megyei RMDSZ-nek több településen is sikerült megőriznie a polgármesteri széket, bár kérdés, hogy az USL-s megyevezetés mennyire fogja a következő "felelőtlen ígéretek négy évében" támogatni a többségében magyarok lakta települések fejlődését. A legjobban Pusztadarócon Gaman Mihály szerepelt, ellenfele egyrészt alig kapott szavazatot, másrészt a helyi tanácsban csak RMDSZ-es jelöltek kaptak helyet. Sikerült a "címvédés" Nagykárolyban, ahol Kovács Jenő vezeti újabb négy évig Szatmár megye második legnagyobb városát, maradtak a polgármesterek Pálfalva, Lázári, Mikola, Vetés, Kolcs, Egri, Kökényesd, Ákos, Hadad, Érszakácsi, Érendréd és Avasújváros községekben.



Az USL egyébként Szatmárnémeti mellett Erdőd, Szopor, Apa, Bogdánd, Szokond, Aranyosmeggyes, Szamosdob, Béltek, Tasnád, Barsau, Vámfalu, Borválaszút, Kisgérce, Ráksa, Majtény és Turc városokban/községekben nyert polgármesteri mandátumot.

Coica 26600- Ilyés 20624


Szatmárnémetiben a polgármesteri szék au USL és az RMDSZ jelöltje között dőlt el. Dorel Coica 26 600 szavazatot kapott, Ilyés Gyula pedig 20 624-et. A harmadik helyezett a Nagy Románia Párt jelöltje, Babasan Sergiu Lucian lett 2310 szavazattal. a PDL jelöltjének, Suta Nicolae-nak 2238 szavazatot sikerült begyűjtenie, Dan Diaconescu pártjának jelöltje, 2045 szavazatot gyűjtött, az MPP-s Zazula Béla pedig 467 szavazatot kapott.

Ilyés Gyula információink szerint most több szavazatot kapott, mint négy évvel ezelőtt, de sajnos ez sem volt elég arra, hogy legyőzze a nagy részvételi arányt helyenként kampánycsend-sértéssel generáló USL jelöltjét.

A városi tanácsban többségben az USL

Információink szerint a városi tanácsosi listán is első helyen végzett az USL: 23 883 szavazatot gyűjtöttek, a második helyen 18404 szavazattal az RMDSZ végzett, harmadik pedig a PD-L lett 3895 szavazattal. Az EMNP városi tanácsosi listájára 733-an szavaztak, Boér Ádám független tanácsosjelölt pedig 496 szavazatot kapott. Az MPP 329 szavazatot gyűjtött be.

A Városi Tanácsban ennek értelmében 12 USL-s, 9 RMDSZ-es és 2 PDL-s tanácsos kap helyet.

Stef az új megyei tanácselnök

Bár még nincsenek végleges adatok, minden jel arra mutat, hogy Adrian Stef, az USL jelöltje lett a Szatmár Megyei Tanács elnöke. Adrian Stef eddig a Megyei Tanács alelnöke volt. A hétfő esti, 20 órás adatok szerint Csehi Árpád Szabolcs, az RMDSZ tanácselnök-jelöltje 1500 szavazattal maradt alul.

Információink szerint Szatmárnémeti városában a Dorel Coicára szavazók közül közel 1500-an nem az USL megyei tanácselnökét támogatták, hanem Csehi Árpádra szavaztak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: