2015-01-21 11:30:01• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémeti: a hely, ahol a fáraók életre kelnek

A fáraó és a neje egy tonna súlyú és Szegedről érkezett, a sírkamra már készül, a múmia útra kész, az egyiptomi tárgyakat már gyűjtik Romániában. A Szatmár Megyei Múzeum újabb nagy dobásra készül: a „Románia aranyai” kiállításhoz hasonló sikerben reménykednek.

A hatalmas daru és a teherautó fél tíztől közel másfél órán keresztül akadályozta a forgalmat az Árpád (V. Lucaciu) utcán. A gépkocsivezetők mérgelődése azonban érdeklődésbe és mosolyba váltott, amikor meglátták a két hatalmas egyiptomi alakot, mindenik szerencséjétől függően: ki a teherautón fekve, ki a levegőben lógva, ki pedig már a járdán felállítva.

Nagyszabású kiállításhoz látványos hirdetés dukál - ezt az axiómát tartják szem előtt a Szatmár Megyei Múzeum vezetői, hisz a februárban megnyitásra kerülő egyiptomi kiállítás kapcsán két hatalmas, egyenként több mint nyolc méter magas fáraószobrot állítottak szerdán az épület elé.

Őfelsége és neje egyaránt Szegedről érkezett. Mindketten tekintélyes méretűek, hisz magasságuk eléri a nyolc és fél métert, szélességük a négy métert, tömegük pedig az egy tonnát. És ez csak a felsőtestük, ahogy mondani szokás. A fáraó és felesége a következő szűk négy hónapban a megyei múzeum bejáratának oldalán szobrozik majd (szó szerint), hirdetve „A Fáraók Egyiptoma" elnevezésű kiállítást.

Liviu Marta múzeumigazgató és dr. Gindele Róbert arheológus - akik a lepakolás során kivették a részüket a fizikai munkából is - elmondták, a kiállítás február közepén nyitja meg kapuit. A tárlat több száz eredeti egyiptomi tárgyat tartalmaz majd - olyanokat, amelyek különböző romániai múzeumok tulajdonában vannak. A látványos egyiptomi szobrok mellett természetesen nem maradhatnak el a múmiák sem - amelyek szintén eredetiek lesznek.

„A Románia aranya kiállítás valamivel több mint nyolcezer érdeklődőt vonzott - többet, mint Nagyváradon vagy Temesváron. Valami hasonló számokban reménykedünk ennek a kiállításnak a kapcsán is, tekintve, hogy Szegeden az Egyiptom-kiállítást több mint százezren nézték meg", mondta a két szakember.

A tárlat közel három hónapig lesz majd megtekinthető Szatmárnémetiben, aztán a megyeszékhelyről Nagykárolyba költözik. Cserébe a szegedi múzeum megkapja az Afrika Expo anyagát.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: