2015-10-04 16:32:27• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmári hegyimentő Ausztria tetején, a Grossglockneren

fotó: Sz. Levente Árpád
fotó: Sz. Levente Árpád

A Multisalva Speciális Mentőcsoport egyik tagja, Costin Alex, két Máramaros megyei hegyimentővel közös csapatot alkotva öt napos képzésen vett részt az osztrák Alpokban. A szatmári hegyimentő azon kevesek közé tartozott, akik felmászhattak Ausztria legmagasabb csúcsára, a Grossglocknerre - a nehezebbik útvonalon.

A képzést az osztrák hegyimentő-szolgálat, a Bergrettung Österreich szervezte. Összesen öt napig tartott, Romániát pedig három hegyimentő képviselte: Costin Alex mellett Szabó Levente és Vant Petre, ők a Máramaros megyei hegyimentő-szolgálat tagjai.

Az osztrák Alpokban töltött öt nap alatt a résztvevők megtanulhatták a gleccserből, gleccserszakadékból való mentés és a hegygerincen való közlekedés fortélyait. A zárónap pedig megmászhatták Ausztria legmagasabb csúcsát, a Grossglocknert. Méghozzá a nehezebbik útvonalon, a Studlgraton haladva.

Az előzetes felmérések, próbák után a résztvevő nyolc csapatból csak háromnak a tagjai vehettek részt a mászásban - köztük Costin Alex, Szabó Levente és Vant Petre! A csúcstámadás hajnali 5.30-kor kezdődött és öt óra múlva értek fel Ausztria tetejére, 3789 méter magasba.

„A képzés rendkívül hasznos volt, elsajátíthattuk azokat az egyszerű, de hatékony technikákat, amiket az osztrák kollégák használnak - nyilatkozta Costin Alex. A résztvevők fegyelme és érdeklődése maximális volt, annak ellenére, hogy valamennyien önkéntesek vagyunk. Kiképzőink technikai színvonala és felkészültsége azonban arra késztetett minket, hogy sajnáljuk, amiért a képzés csak öt napig tartott. Amit leginkább megtanulhattunk az osztrák kollégáktól az az, hogy felkészültségünktől a bajbajutottak élete függhet, tette hozzá a szatmári hegyimentő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: