2014-08-29 18:19:26• hírek • Szatmár.ro

Szatmár megyének két ukrán járás is a testvére lesz

A Szatmár Megyei Tanács a határon átívelő partnerkapcsolatok erősítése jegyében augusztus 27-én és 28-án egy delegációt küldött Ukrajnába, amely látogatást tett Nagyszőlős (Vinogradov) és Huszt járásokban.

A szatmári küldöttséget Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke vezette, tagjai voltak még Felician Pop és George Negrea a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ részéről, Robert Laszlo a Szatmár Megyei Könyvtár képviseletében és Liuba Horvat, a Szatmár Megyei Múzeum munkatársa. A látogatás nem titkolt célja volt egy esetleges testvéri kapcsolat kialakítása a két ukrán járással.

Nagyszőlősön mások mellett Vitali Liubka, a járás elnöke fogadta a küldöttséget és a két elnök pedig a járási könyvtárban aláírta a testvéri kapcsolat megkötéséről szóló szándéknyilatkozatot. A megbeszéléseken körvonalazódtak olyan lehetőségek, amelyek által a gazdaság, kultúra, oktatás és turizmus területén lehetne megvalósítani együttműködést.

Vitali Liubka számára nagy öröm volt, hogy először láthatott vendégül valakit a Szatmár Megyei Tanács éléről és reményét fejezte ki, miszerint az együttműködés hasznos lesz mindkét fél számára.

A szatmári küldöttség egy rövid látogatást is tett a járásban, ahol gyógyközpontokat látogattak meg, de azt a Románia felé vezető határátkelőhelyet is, amely 2004 óta zárva tart. Mindkét fél egyetértett abban, hogy ennek újbóli megnyitása hasznos lenne a gazdasági kapcsolatok erősítése céljából. Adrian Stef ígéretet tett arra, hogy sürgetni fogja a román fél részéről is a határátkelő megnyitását.

Augusztus 28-án Huszt városában jártak a szatmáriak, ott Vasile Hubal járási elnökkel találkoztak és itt is megbeszélték a két közigazgatási egység testvér-kapcsolatának megkötésével kapcsolatos részleteket.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: