2016-10-15 00:45:03• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmár megyébe látogatott Izrael bukaresti nagykövete

Munkalátogatásra pénteken Szatmárnémetibe érkezett Tamar Samash, Izrael bukaresti nagykövete. A zsidó állam diplomatája megbeszélést folytatott Radu Bud prefektussal, Altfatter Tamás alprefektussal, Pataki Csaba megyei tanácselnökkel és Kereskényi Gábor polgármesterrel. Útján végigkísérte őt Décsei Miklós, a szatmári zsidó közösség elnöke.

A nagykövetasszony a megbeszéléseken elsősorban a kultúrát és a turizmust nevezte meg, mint Szatmár megye és Izrael közötti kapcsolódási pontot. Szót ejtett a zsidó közösségről, a különböző etnikumok együttéléséről, de a potenciális befektetőkről is.

Pataki Csaba szintén kiemelte a Szatmárban élő etnikumok harmonikus együttélését és biztosította a nagykövetasszonyt, hogy egyik legfontosabb célja a kisebbségek - beleértve természetesen a zsidó kisebbséget is - hagyományainak megőrzését, identitásának megerősítését. A megyei tanács elnöke kiemelte a turizmusban rejlő lehetőségeket, megemlítve a megye  termálvíz-tartalékait valamint a modern nemzetközi repülőteret.

Figyelembe véve a messze földön híres izraeli egészségügyet, Pataki ezen a téren is komoly együttműködési lehetőséget lát.

A megbeszélés végeztével a megyei tanács elnöke átnyújtotta a nagykövetnek az Aurel Popp Művészeti Líceum diákjának, Bócsi Evelynnek a szatmári zsinagógát ábrázoló grafikáját.

Tamar Samash a pénteki nap folyamán találkozott Radu  Bud prefektussal és Altfatter Tamás alprefektussal is, a megbeszélésen pedig a mezőgazdasági, turisztikai és ipari együttműködés lehetőségeiről esett szó.

Ezt követően a diplomata a megyei múzeum zsidókról szóló szimpóziumának megnyitóján vett részt, majd meglátogatta a Várdomb utcai zsinagógát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: