2013-04-08 19:50:58• hírek • Kocsis Zoltán

Szakbizottságok nélkül fogadta el a költségvetést a városi tanács

A törvény szabta határidő utolsó napján, április 8-án végre elfogadta Szatmárnémeti költségvetését a városi tanács. A pénteki, kudarcba fulladt ülés után a hatalmon lévő USL és az ellenzéki RMDSZ frakció hosszas és kimerítő tárgyalásokat folytatott, az így megszületett büdzsét pedig már elfogadta a tanács.

„Többször is találkoztunk és órákon keresztül tárgyaltunk a költségvetésről. A mi célunk az volt, hogy szakmaiságot vigyünk a tervezetbe. Úgy gondolom, elégedettek lehetünk és sikerült szándékaink 90%-át elfogadtatni", mondta a tanácsülés után Maskulik Csaba, az RMDSZ frakcióvezetője.

„Konstruktív beszélgetéseket folytattunk a hétvégén, ennek eredménye a költségvetés. Ismét bebizonyosodott, hogy szükség van pozitív, építő párbeszédre", jelentette ki Dorel Coica polgármester. „Örülük, hogy végre elfogadtuk a költségvetést. Ez nem az USL-nek, az RMDSZ-nek, vagy a PDL-nek fontos, hanem elsősorban a szatmáriaknak", fogalmazott Cosmin Ratiu PDL-és tanácsos.

A költségvetés szerint a városi apparátus működésére 178,7 millió lejt fordít az önkormányzat, beruházásokra pedig közel 11 milliót. Érdekessége, hogy mivel az utolsó pillanatra készült el, a szakbizottságoknak nem volt idejük áttanulmányozni - a törvény azonban így is lehetőséget ad az elfogadására.

Maskulik elégedettséggel nyugtázta, hogy a hétvégi tárgyalások során sikerült két millió lejt átcsoportosítani a Lázári út és a Petei út közötti elterelő út megépítére - az így biztosított 4 millió lej elvileg lehetővé teszi, hogy a terelőút az idén elkészüljön, kivezetve a teherforgalmat a város északi részéről. Szintén sikerült bizonyos összeget elkülöníteni a Sárerdő felé épülő új strandhoz vezető kerékpárút számára.

Jelentős változásokat eszközölt ki az RMDSZ-frakció kulturális téren is: a Sorompók Nélkül Színházi Fesztivál megszervezésére 100.000 lejt vontak el az Olimpia futballcsapatának szánt 300.000 lejből. Az eredeti tervezetben 288.000 lej volt elkönyvelve kulturális célra oly címszó alatt, hogy az önkormányzat majd az igények szerint rendelkezik felőle - ebből százezer lejt sikerült kilobbizni, ezt a kulturális és sport bizottság osztja majd szét. A Partiumi Magyar Napokra 30.000 lej támogatást biztosít a költségvetés - valamint pályázati lehetőséget. Hogy rock és dzsesszfesztivál lesz-e az idén, az annak függvénye, hogy a G.M. Zamfirescu Kulturállis Központ mit szorít ki a költségvetéséből.

A szociális szolgáltatások fenntartása érdekében (amelyre mellesleg törvény kötelezi az önkormányzatokat), további 100.000 lejjel emelték meg a Caritas költségvetését - az összeget az önkormányzati apparátus működtetéséből különítették el. Szintén biztosít a költségvetést 128.000 lej négy iskolai fogorvosi rendelő berendezésére és működtetésére.

A tanácsülésen döntés született arról is, hogy Ioan Ardelean és Florica Marchis USL-és tanácsosok visszalépése után helyüket a 48 éves restaurátor, Ardelean Radu-Ovidiu valamint a 24 éves közgazdász Micle Adrian veszi át - utóbbi rögtön a költségvetési bizottság, előbbi pedig a kulturális bizottság elnöke lett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: