2016-06-02 08:58:04• hírek • Szatmár.ro

Spontán sztrájk a Transurbannál - ma nincs értelme a buszra várni - FRISSÍTVE

Közvetlenül 20 ezer embert érint - közvetve viszont mindenkit, aki autóba ült csütörtökön - a Transurban tömegközlekedési vállalatnál a hajnali órákban megkezdett sztrájk. A buszsofőrök nem indultak útnak és nem is terveznek indulást addig, amíg nem sikerült kiharcolniuk és az új kollektív munkaszerződésbe beilleszteni követeléseiket.

Frissítve!

13.17 - A helyi tömegközlekedés továbbra sem indult be, a buszok továbbra is a garázsban állomásoznak. Ezekben a percekben is tart az igazgatótanács ülése.


11.36 - A tárgyalások során nem történt előrelépés, az autóbuszok továbbra sem hagyták el a tömegközlekedési vállalat telephelyét.


11.10 - A szakszervezeti vezetők még tárgyalnak a városi tanács Szolgáltatások bizottságának tagjaival. A sofőrök arra várnak, hogy a szakszervezeti vezető utasítást adjon a járatok indítására.


10.45 - A helyszíni tudósítónk szerint perceken belül elindulnak a buszok, ideiglenesen újraindul a tömegközlekedés. 12 órakor összeül a Transurban Rt. igazgatótanácsa és a városi tanács Szolgáltatások bizottsága. Elképzelhető, hogy ezt követően ülésezni fog a városi tanács is.


10.40 - Dorel Coica sajtótájékoztatót hívott össze 12 órára a helyi tanács gyűléstermébe. Elképzelhető, hogy ezzel egy időben megtartják a rendkívüli városi tanácsülést is. A polgármester továbbra sem hajlandó a Transurban telephelyére menni, hogy meghallgassa a dolgozókat.

Kereskényi Gábor szerint a helyszínen van minden politikai erő, akik számára fontos a város fejlődése.


10.30 - A sztrájk továbbra is folytatódik, a Transurban munkatársai pedig nagyon elszántak. Azt mondják: addig nem indulnak buszok, amíg nincs új kollektív munkaszerződés és nem garantálják nekik a fizetésemelést július 1-jétől. A sofőrök továbbra is várják Dorel Coica polgármester megjelenését, hogy közvetítsen köztük és a vállalat vezetősége között. Vele ellentétben a helyszínen van Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, Adrian Stef megyei tanácselnök és a városi tanács több tagja: Magyar Lóránd, Nagy Szabolcs, Adrian Albu és Marcela Papici. Mindannyian közvetíteni próbálnak a két fél között, hogy mihamarabb újrainduljon a tömegközlekedés Szatmárnémetiben.

A dolgozók által kért fizetésemelést előbb a Transurban igazgatótanácsának, majd a városi tanácsnak kell jóváhagynia. Ezért rendkívüli városi tanácsülés összehívására lenne szükség. Ezt leghamarabb pénteken lehetne megtartani, a dolgozók viszont már ma szeretnének döntést az ügyben. Radu Bud prefektus megbeszélésre hívta a szakszervezeti vezetőket az irodájába, de azok azt kérték, hogy a kormánybiztos látogasson ki a Transurban telephelyére.


8.30 - Hosszú hetek óta tartanak már az új kollektív munkaszerződés megkötését megelőző tárgyalások a Transurban tömegközlekedési vállalat és a dolgozók szakszervezete között. A szakszervezeti vezetők jobb munkakörülményeket és jobb fizetéseket követelnek, hiszen van olyan dolgozó, akinek már hét éve nem változtattak a havi járandóságán, a kapott összeget pedig a legutóbbi növeléssel most utolérte a minimálbér is.

Az autóbuszvezetők és gépészek március 17-én már japán sztrájkkal jelezték, hogy nagyon komolyan gondolják követeléseiket, június 2-án hajnalban pedig spontán sztrájkba kezdtek -  azaz a vonalak túlnyomó részén nem indultak útnak a járművek.

Ottjártunkkor a sofőrök a vállalat udvarának bejáratánál várták, hogy valaki szóba álljon velük, ám úgy tudjuk, hogy a vállalat vezetősége egyelőre nem ült újra asztalhoz velük. A dolgozók szakszervezete kérte, hogy Dorel Coica polgármester érkezzen a helyszínre és közvetítőként segítsen közelebb jutni a sztájk és a kollektív munkaszerződést megelőző vita befejezéséhez. Úgy tudjuk, hogy a polgármester nem élt ezzel a lehetőséggel.

Sztrájkolnak a buszsofőrök

Könnyen elképzelhető, hogy a Transurban vezetőségét nem érte váratanul a spontán sztrájk, ám az utazóközönség számára egyértelműen kellemetlen meglepetés volt, hogy a csütörtöki esős reggelen hiába vártak a buszra, az csak nem akart megérkezni. Emiatt sokan a munkából vagy éppen az iskolából késtek el, akik pedig autóba pattantak, azoknak sem volt garantált a pontos munkakezdés, hiszen az átlagosnál nagyobb lett az autós forgalom a szatmári megyeszékhelyen.

"Elnézést kérünk mindenkitől, akit negatívan érintett a sztrájkunk, de kérem értsék meg, más választásunk egyszerűen nem volt" - nyilatkozta a sajtónak a Transurban dolgozói szakszervezetének vezetője, Kiss Róbert.

Hamarosan további részletekkel is jelentkezünk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: