2007-09-12 11:30:31• hírek • István Löchli

Sokkoló adatok a bálnákról

Hiába a tilalom, a tudományos kísérletek néven több ezer bálnát gyilkolnak meg.

Egy cetek kutatásával foglalkozó intézet (ICR) minden évben közzéteszi a déli tengereken folyó bálnavadászat során lemészárolt vemhes és szoptató bálnaanyákról szóló statisztikáit. Valamilyen oknál fogva azonban ezek az adatok nem kerülnek be az újságokba, pedig elképesztőek.

Csak a 2005-2006-os bálnavadászati szezonban 242 kifejlett nőstény bálnát öltek meg. Ezek közül 227 vemhes, vagy szoptató anya volt, tehát 93,8 %-uk! A korábbi években is hasonló arányok voltak kimutathatók: 2002/2003-as szezonban 97,8 %, a 2000/2001-es szezonban pedig 93,1 % ez az arány. A bálnavadászati tilalom bevezetése óta tudományos kísérlet címén leölt bálnák száma 7.658.

A bálnavadászok által leggyakrabban hangoztatott érv a vadászat szükségessége mellett, hogy a bálnák halfogyasztása miatt csökkennek a halállományok a tengerekben. Ez nevetséges. Mintha a harkályok miatt pusztulnának az erdők. A bálnapopulációk számának csökkenése a múlt században a halállományok csökkenésével párhuzamosan történt, és ezért csak egyetlen egy faj tehető felelőssé - az ember!

Az elmúlt 18 év során a kutatók 5.940 csukabálna gyomrában kutattak halak után, mely bálnákat a déli tengerek 4 különböző részén fogták. 250 tonna gyomortartalmat vizsgáltak meg összesen. A 4-ből 3 zónában fogott bálnák gyomrában egyetlen egy halat sem találtak! Bár az egyik zóna bálnáinak gyomra 0,2%-ban tartalmazott halmaradékokat, ami azt jelenti, hogy mindössze évi 7 kg halat fogyasztottak el.

A legvalószínűbb magyarázat a halak jelenlétére, hogy miközben a planktont szűrték, véletlenül lenyelték őket. Ha figyelembe vesszük, hogy jelenleg körülbelül hány csukabálna él a déli tengerekben, és megpróbáljuk megbecsülni az általuk évente elfogyasztott halak mennyiségét, az kb. 1000 tonnát tenne ki. Az emberi fogyasztásra évente kihalászott halmennyiség 84,5 millió tonna!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: