2016-05-04 15:13:17• hírek • MTI

Sokkal több kaját vettünk eddig idén

Az idei első negyedévben 19 százalékkal nőtt Romániában a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

A növekedés elsősorban az élelmiszerek eladásának köszönhető, amely csaknem 28 százalékkal bővült. A nem élelmiszerek értékesítése több mint 16 százalékkal emelkedett, az üzemanyagé is csaknem 10 százalékkal bővült. A munkanaphatással kiigazított érték szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene az első negyedévben 16,9 százalékkal volt magasabb a tavalyi hasonló időszakhoz mérten.

A forgalom alakulására nyilvánvalóan hatással volt, hogy tavaly júniusban az élelmiszerek áfakulcsát 9 százalékra csökkentették, idén januártól pedig a 24 százalékos általános kulcsot 20 százalékra mérsékelték Romániában.

Márciusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 19,3 százalékkal nőtt a éves összevetésben és 11,9 százalékkal bővült februárhoz mérten.

A román kormány várakozásai szerint az idén is a belföldi fogyasztás lesz a román gazdasági növekedés fő hajtóereje.

A román kormány a bruttó hazai termék 4,2 százalékos növekedésére számít az idén mintegy 3 százalékos államháztartási hiány mellett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: