2015-03-12 16:12:29• hírek • MTI

Sokan bíznak a korrupcióellenes ügyészségben

Romániában a felnőtt lakosság csaknem kétharmada (63 százalék) bízik a korrupcióellenes ügyészségben (DNA), és több mint fele (57 százalék) érdeklődéssel követi a politikusok letartóztatásáról és elítéléséről szóló híreket a médiában - derült ki egy friss felmérésből, amelyet csütörtökön ismertetett a Mediafax hírügynökség.

Az IRES közvélemény-kutató intézet jelentése rámutat: a megkérdezettek 49 százaléka véli úgy, hogy Románia jó irányban halad, míg 40 százalék állítja ennek ellenkezőjét.

A válaszadók 77 százaléka helyesli, hogy az utóbbi hónapokban számos, korrupcióval vádolt politikust ítélt el a bíróság, illetve helyezett letartóztatásba, 93 százalékuk pedig úgy látja: a román társadalomban a korrupció általánosan elterjedt jelenség.

A felmérésből kiderült: főleg az erdélyiek és bánságiak vélik úgy, hogy a korrupció elsősorban kormányzati szinten van jelen, a moldvaiak körében az átlagnál magasabb azok aránya, akik szerint a helyhatóságok is ugyanolyan korruptak, mint a központi közigazgatás.

Az IRES-jelentés szerint az igazságszolgáltatásban korábban példátlanul magas szintre, 43 százalékra emelkedett a DNA főügyészének, Laura Codruta Kovesinek a bizalmi indexe, akiben főleg a férfiak és az értelmiségiek bíznak. Tiberiu Nitu legfőbb ügyészben a megkérdezettek 30 százaléka bízik, míg a korrupcióellenes intézmények egykori megalapításában szerepet játszó Monica Macovei volt igazságügyi miniszterben a megkérdezettek 23 százaléka.

A közvélemény-kutatás március 9-10. között készült több mint ezerfős, Románia felnőtt lakosságának nézeteit 3 százalékos hibahatárral tükröző reprezentatív mintán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: