2015-05-27 18:01:21• hírek • Kocsis Zoltán

Soha nem láttak még ennyi vizet

Szatmár megye több pontján is rekordot döntött az elmúlt napokban lehullott csapadékmennyiség, jelentette ki Vasile Andries, a Vízügyi Igazgatóság vezetője. A prefektúra beszámolója szerint a legsúlyosabb a helyzet Alsóberegszón és Girókután - ám szerencsére emberéletet nem követelt az áradás.

Országos szinten összesen hét megyében okoztak kisebb-nagyobb áradásokat az elmúlt napok esőzései. A legsúlyosabb helyzet Szatmár, Máramaros és Szilágy megyében alakult ki. Utóbbiban hat iskolát és egy óvodát nem nyitottak ki szerdán és a vasúti közlekedést is akadályozta az áradás. Emberéletet azonban szerencsére sehol nem követelt.

Szatmár megyében a legsúlyosabb helyzet a megye déli részén. Borválaszúton és Barlafaluban olyan ideiglenes vízgyűjtők alakultak ki, amilyenekre még nem volt példa a hidrológiai mérések történelmében. A megye dél-nyugati részén, Szoporon pedig a lehullott csapadék mennyisége elérte az elképesztő 70,2 litert négyzetméterenként, számolt be Andries.

A vízügyi szakember adatai szerint a Kraszna néhol elérte a hat méteres szintet, megközelítve a történelmi értékeket. Ezért több zsilipet is meg kellett nyitni. Szerencsére azonban a Mária-patak vízszintje nem emelkedett meg jelentősen, így nem emeli meg nagyon a Kraszna szintjét sem. Ellentétben a Mázsa-patakkal, amely szerda délelőtt több helyen is kilépett a medréből.

Ami az okozott károkat illeti, a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a helyzet a legrosszabb Alsóberegszón, ahol ötven gazdaság került víz alá. Szekerestanyán két ház megrongálódott, Alsóhután egy személyt, Szelestyehután két személyt, Felsőszoporon pedig egy házból három felnőttet és négy gyereket kellett kilakoltatni. Bogdánd és Girókuta települések körül jelentős méretű mezőgazdasági területeket árasztott el a víz.

Az országos meteorológiai hivatal továbbra is vörös árvízriadót tart fenn a Kraszna mentén, narancssárgát és sárgát pedig a megye egyéb területein. Éppen ezért Eugeniu Avram kormánybiztos továbbra is állandó felügyeletet rendelt el a helyi sürgősségi helyzetek bizottságai számára.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: