2016-06-29 15:57:06• hírek • Szatmár.ro

Soha ennyi előadást nem mutattak be egy évadban

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a 2015/2016-os színházi évadban székhelyén (ideiglenesen a Szakszervezetek Művelődési Házában), hazai és magyarországi turnékon, fesztiválokon is játszott, illetve több hazai és külföldi társulatot látott vendégül. A Harag György Társulat prózai és bábtagozata az idei évadban 17 bemutatót tartott alkalmazott rendezők és neves vendégművészek rendezésében.

A 17 bemutatott előadás rekord, viszont olyan, amelyet nem kell már túlszárnyalni - jelentette be Bessenyei Gedő István, a Harag György Színtársulat művészeti igazgatója a szerdán tartott sajtótájékoztatón. A rengeteg premier miatt fáradt a társulat, de az igazgató szerint sikerüt szépen helyt állni. "Ezt a rekordot megdönteni nem lehet, és nem is kell, hiszen az erőforrásokat ennél jobban nem szabad megterhelni" - vélte az igazgató.

Az évad első ősbemutatójaként a Hatházi András szövege nyomán színpadra állított Manka című produkció került műsorra, amelynek rendezője maga a szerző volt. A színpadi nézőteres előadás a gyergyószentmiklósi XI. Nemzetiségi Színházi Kollokvium szereplőjeként rögtön a bemutatót követően már fesztiválmeghívásnak is eleget tett. Az előadás kapcsán közönségtalálkozót is tartottak, ezt a gyakorlatot pedig folytatnák a következő évadban is - hangzott el a sajtótájékoztatón. Folytatódik a tendencia is, hogy ősbemutatók színhelye a szatmári színpad.

Ezt egy nagyszínpadi gyerekelőadás követte Márkó Eszter rendezésében, aki a Babszem Jankót vitte színre. Az évad első kamaratermi előadása a Két összeillő ember című kétszereplős, zenés produkció volt Bessenyei István rendezésében, amelyet egész évadban nagy sikerrel játszott a társulat.

A Brighella Bábtagozat első bemutatóját vendégművész rendezte: a Dániel András meséiből készült bábelőadást Egy kupac kufli címmel a Blattner Géza-díjas Rumi László vitte színre ősbemutatóként. Ezt a produkciót az idei bábszínházi évadban több vendégelőadás alkalmával is láthatta a magyarországi közönség.

A kamaratermi előadások sorát a Jövőre, veled, ugyanitt című vígjáték folytatta, amelyet magyarországi vendégművész, Babarczy László rendező, Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett színházi alkotó vitt színre.

 

Sorin Militaru elismert román színházi alkotó az idei színházi évadban immár alkalmazott rendezőként vitt színre egy Csehov-klasszikust, a Sirályt, amely a 28-ik kisvárdai színházi fesztivál versenyprogramjában is szerepelt.

A gyereknézők számára Márk-Nagy Ágota rendezett kamaratermi előadást Szemenszedett mese címmel, melyet időrendben az évad egyik legkedveltebb és legtöbbet játszott előadásának számító, szilveszterkor bemutatott Mágnás Miska című operett követett, Bessenyei István rendezésében. Ez az előadás szintén több hazai és magyarországi helyszínen vendégszerepelt, többek között a budapesti József Attila Színházban, Mátészalkán és Nagybányán.

A stúdió-bemutatók közül elsőként a Roncsderby című zenés előadás került színre, amely Méhes Katinak, a társulat örökös tagjának egyéni műsora. Szintén az Ács Alajos Játékszínben mutatta be a társulat színésznője, Rappert-Vencz Stella Visky András monodrámáját. A Júlia című egyéni előadás rendezője Nagy Regina.

Sorin Militaru második nagyszínpadi rendezéseként Örkény István klasszikus tragikomédiáját, a Tótékat láthatta a közönség. A második nagyszínpadi gyerekelőadás pedig szintén klasszikus magyar mű, Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdő című meseregényének színpadi adaptációja volt Kányádi Szilárd rendezésében.

 

Az Ács Alajos Játékszínben az évad második felében újabb két bemutatóra került sor. Az elsőt a korábbi évadokban elkezdett hagyományhoz igazodva a társulat egyik színésze rendezte: Frumen Gergő Jean Genet Cselédek című drámáját vitte színre. A másik produkciót vendégművész, az Északi Színház román tagozatának rendezője, Ovidiu Caiţa állította színpadra. Ez Rappert-Vencz Gábor egyéni előadása volt, Kai Hensel Klamm háborúja című monodrámája.

A Brighella Bábtagozat kísérleti jelleggel idén első alkalommal hozott létre kifejezetten felnőtteknek szánt kocsma-bábszínházi előadást, amelyet Sramó Gábor, a pécsi Bóbita Bábszínház igazgató-főrendezője vitt színre Vilmos és Kormos, avagy erény és öv címmel.

Buzogány Béla, a mátészalkai színház igazgatója Csalafinta hozomány címmel ízes szatmári komédiát rendezett, amelynek bemutatója rendhagyó jelleggel a frissen felújított nagykárolyi Városi Színház nagyszínpadán volt. Az évad utolsó bemutatójaként Balogh Attila Kövekkel a zsebében címmel kétszereplős ír történetet vitt színre.

Az új évadot már a régi színházépületben kezdik

Stier Péter adminisztratív igazgató egy jó hírrel szolgált a jövőre nézve: augusztusban visszaköltözik az Északi Színház a felújított épületbe, így szeptemberben már ott kezdik meg az új évadot. Mint kiderült, továbbra sincs működési engedélye a megújított épületnek, a katasztrófavédelem kell még egy engedélyt kibocsájtson. Ennek feltétele, hogy a földszinti páholyok ajtajait tűzbiztossá kell tenni, valamint egy tűzcsapot kell létrehozni az épület hátsó udvarában. "A felújítási projekt készítésekor még nem éltek azok az elvárások, amelyeket a Colectiv Clubban történt sajnálatos eset után hoztak" - magyarázta Stier.

Mint elmondta: az ajtók esetében nincs szükség törésre és visszaállításra, a tűzcsap esetében azonban fel kell szedniük a térkövek egy részét a hátsó udvarban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: