2013-04-22 16:18:26• hírek • Kocsis Zoltán

Sárközújlak 186.000 lejt költ idén utakra

Közvécé megépítése, a lakodalmas terem felújítása, a líceum fűtésének cseréje - ezek a sárközújlaki önkormányzat legfontosabb tervei a 2013-as évben. A legnagyobb összeget mégsem erre különítették el az idei költségvetésben!

Piricsi Artúr polgármester tájékoztatása szerint ugyanis nem kevesebb, mint 411.000 lejt különítettek el az ivóvíz és a kanalizálási hálózat bővítésére. Sárközújlak részese az Apaserv közel száz millió eurós projektjének, melynek keretein belül tucatnyi településen modernizálják és bővítik a közműhálózatot. A munkálatok végeztével a kisváros minden egyes utcájában lesz szennyvízvezeték és ivóvíz. Épül majd egy ivóvízkezelő állomás, 18 km víz, 13 km szennyvízvezeték; három kút, négy szennyvíz-pumpaállomás és egy szennyvíztisztító állomás. A kivitelezési munkálatok július-augusztusban kezdődnek és várhatóan három évig tartanak.

A kisvároshoz tartozó települések, Meggyesgombás, Kissárköz és Adorján lakóinak még várniuk kell. Az ügy előmozdítása érdekében a polgármesteri hivatal 78.000 lejért venni készül egy munkagépet. Piricsi számításai szerint a bérleti díj megspórolása néhány év elteltével fedezi a vásárlás költségeit - az önkormányzat pedig marad egy hasznos munkagéppel.

Az idei esztendő talán legnagyobb lélegzetű beruházása a lakodalmas ház modernizálása lesz. Kicserélik a tetőt, a nyílászárókat. Légkondicionáló berendezést, padlófűtést, hűtőkamrát szerelnek be, modernizálják a konyhát - minderre 148.000 lejt szán a városvezetés.

Közel kétszázezer lejt szán az önkormányzat a tanügyi intézmények támogatására. Ebből elvégzik a szükséges javításokat a Sárközújlaki Általános Iskola sárközújlaki, gombási és kissárközi kirendeltségében, megcsinálják a kerítéseket. Ennél is fontosabb azonban, hogy kicseréljék a középiskola fűtésrendszerét. A jelenlegi, gázolajjal működő két kazán óránként 25 liter fűtőanyagot használ el. Ez azt jelenti, hogy egy-egy szezonban 120-130.000 lejt emésztett fel az épület fűtése - olyan körülmények között, hogy így sem volt elég meleg a termekben. A városi tanács most 90.000 lejt irányzott elő a kazánok fás kazánra való cseréjére - Piricsi reményei szerint ezzel 30-40.000 lejre csökkentenék a fűtésköltséget.

A fontosabb idei beruházások közé tartozik az új közvécé megépítése. Ez már a tavalyi tervek között is szerepelt, az erre elkülönített összegből azonban végül egy buszt vásárolt az önkormányzat. Most 35.000 lejt szánnak a régi vécé lebontására és az új megépítésére.

Szerepel az idei tervek között a község területén található öt ravatalozó modernizálása is: a klímarendszer beüzemelése főleg a nyári hónapokban válik szükségessé.

Sárközújlak idén 186.000 lejt különített el az utak, járdák, parkok javítására, építésére és felújítására. A kisvárosban érthető módon addig nem aszfaltoznak egyetlen utcát sem, amíg a nagy feltúrásokkal járó közművesítés véget nem ér. Ennek ellenére több járda megépítése várható, a mezei utakat tört kővel teszik járhatóbbá és a parkok felújítása is tervben van. Akárcsak egy kettős fülkés haszongépjármű vásárlása, amelyekkel a munkásokat lehet majd szállítani.

Piricsi Artur a szatmár.ro érdeklődésére elmondta, tavaly az adók 72%-át sikerült befizetniük. A különböző cégek ötszázezer, a civil lakosság pedig egy millió lej adóhátralékot halmozott fel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: