2014-01-12 17:13:17• hírek • Szatmár.ro

Rövidesen a Közlekedésbiztonsági Bizottság asztalára kerülnek a Szatmár.ro olvasóinak javaslatai

A tavalyi év végén a Szatmár.ro és az Auto Check Center közös akcióban arra kértük az olvasókat: mondják el nekünk, milyen változásokat eszközölnének Szatmárnémeti közlekedésében. A javaslatokat Maskulik Csaba és Butka Gergő városi tanácsosok elemezték ki és adtak választ a felvetésekre.

Egy hónapon keresztül rengeteg javaslat érkezett, hogy hogyan lehetne biztonságosabbá, ésszerűbbé tenni a közlekedést Szatmárnémetiben. A tanácsosok mindeniket türelmesen áttanulmányozták, azok pedig, amelyek megvalósíthatónak tűnnek, hamarosan a döntő szerv, a Közlekedésbiztonsági Bizottság asztalára kerülnek.

Az alábbiakban újra közöljük olvasóink javaslatainak egy részét és Maskulik Csaba és Butka Gergő RMDSZ-es városi tanácsosok válaszait ezekre. Mivel sok javaslat érkezett, ezeket és a válaszokat több cikkben közöljük. Íme, itt az első adag!

Pap Levente

Az észlelt probléma helye: Kaufland parkoló
Az észlelt probléma leírása: Nem csak közlekedési táblákon és szabályozásokon múlik a közlekedés minősége, hanem mint a kép is illusztrálja, rajtunk is. Nem egyedi eset, hogy két, három parkolóhelyet foglalnak el, nemtörődömségből a gépkocsivezetők.

A tanácsosok válasza: Köszönjük az észrevételt! Számtalan fénykép és bejegyzés van a közösségi médiában a bevásárlóközpontok parkolójában történő "helyfoglalásokról" viszont fontos leszögeznünk, hogy ezek nem közterületi hanem privát parkolók, ezekben a szatmárnémeti Helyi Rendőrség nem illetékes. A képen látható autó a hossza miatt csak e módon tudott megállni, hogy ne zavarjon másokat, ha egyenesen áll be nem lehetett volna elférni mellette.

Pap Levente észrevétele

Körtvélyesi Lóránt

Az észlelt probléma helye: Szatmárnémeti, 16-os lakónegyed
Az észlelt probléma leírása: 1. A Golescu hídról a 16-os lakónegyedbe vezető bekötőút több szempontból sem szerencsés kialakítású: egyrészt nehézkes ráfordulni a hídról, ha valaki a másik sávban a hídra akar felhajtani egy nagyobb gépjárművel, másrészt pedig a lejárat eleve szűk ahhoz, hogy kétirányú legyen a forgalom (pedig szemmel láthatóan lenne hely szélesítésre, vagyis a tér nem indokolja a kialakítást). Itt található gyalogosátkelőt jelező tábla, amit viszont csak az autósok láthatnak, gyalogosok kevésbé (felfestve nincs, így nem is egyértelmű hol is lenne valójában az átkelő). 2. Ugyanerről a bekötőútról a Lalelei utcára fordulva a probléma hasonló: szűken lehet ráfordulni, túl szögletes a kialakítása ami viszonylag magas szegélykövekkel van kialakítva. 3. A Lalelei utca egyharmadánál a gyalogosjárda a jobb oldalon hírtelen végetér (a töltés felé haladva bal oldalon ilyesmi nincs is) ami mind autósoknak, mind gyalogosoknak kellemetlen és balesetveszélyes. Hely elméletileg lenne bőven, csakhogy bal oldalon rendezettnek nehezen nevezhető valamiféle zöldövezet, jobb oldalon pedig parkoló autók (noha létezik egy kihelyezett megállni tilos tábla), melyek az esti órákra szinte teljesen elfoglalják a jobb oldali részt. A Lalelei utca töltés felőli végén található egy elsőbbségadásra kötelező tábla, ami ideális esetben is nehezen észrevehető, ám ha az ott gyakran parkoló autók egyike egy kisebb vagy nagyobb áruszállító az teljes egészében ki tudja takarni a táblát. 4. A Sănătăţii útról a Muncii úton haladva a forgalom egyirányúsított. Itt, a Muncii út elején létezik két jobboldali bekötú utacska, ami a lakónegyed belsejébe vezet. Aki ezeken a bekötőkön keresztül szeretne a Muncii útra jutni két problémával találkozhat: a bekötők végén két tábla kellene legyen – egy elsőbbségadásra kötelező, valamint egy kötelező irányt jelző tábla, lévén a Muncii egyirányú – ellenben az első bekötőnél egyetlen egy sincs, a másodiknál pedig csak egy elsőbbségadásra kötelező.

A tanácsosok válasza: 1-2: Ez a feljáró egy kényszermegoldás, az ehhez vezető utak szűkössége is egy mindennapi probléma. Sajnos a 16-os mikró tervezésekor senki nem gondolta, hogy az pár évtized múlva ilyen zsúfolt lesz és hogy többszáz autó indul majd reggel munkába. Könnyen kivitelezhető megoldása nincs, az átkelő felfestését javasolni fogjuk a közlekedési bizottság ülésén.

3. mi is nehezen vettük észre a táblát, javasolni fogjuk az áthelyezését egy jobban látható helyre

4. több bekötő utacska van, jó lenne ha pontosan tudnánk melyekre gondol, megkérjük küldjön néhány fotót a szatmar@szatmar.ro emailcímre, köszönjük!

Körtvélyesi Lóránd javaslata


Vajda Mihály

Az észlelt probléma helye: Decebal híd

Az észlelt probléma leírása: Nemrégiben szóba került, hogy egy harmadik híd helyett az egyik sáv menetirányát megváltoztatnák, így téve a forgalmat akadálymentesebbé. Ennek legnagyobb akadálya a híd lábánál lévő buszmegálló. Erre szeretnék egy ötletet küldeni. Valószínűleg volna költsége, de egy harmadik hídhoz képest lényegesen olcsóbb lenne, ha a buszmegálló beljebb költözne a Decebal híd lábánál. ezáltal nem zárná el az utat, amikor az utasok fel- és leszállnak. Így megoldható lenne az, hogy plusz egy sávot kapjon a városközpont felől érkező forgalom.

A tanácsosok válasza
: Az előző városvezetés is kiemelten foglalkozott a Burdea-sarok és a hid problémájával, külső szakértő cég által készült is egy közlekedési hatástanulmány a csomópont tehermentesitésére. A tanulmány végkövetkeztetése is az volt illetve a közlekedési bizottság szakértőivel is egyetértettünk abban, hogy a fő probléma az Octavian Goga sugárút szűk keresztmetszete, ahogyan a mellékelt rajzon is látszik: hiába érkezik le a hidról 3 sávon autó, a Goga sugárút befogadóképessége ugyanannyi marad: egy sáv. A háromsávos felosztás persze több problémát is felvet, pl mi történik ha a felmenő 1 sávon elakad egy autó, vagy mentő előzné a 3 sávot.

Vajda Mihály észrevétele


Varga Szabina

Az észlelt probléma helye: A Martirilor Deportati utcán lévő zebra, a nagypiac és a Super Alimente üzletnél
Az észlelt probléma leírása: Javasolnám, egy jelzőlámpa kihelyezését a gyalogosoknak, mivel egy forgalmas utcáról van szó,tehát aki autóval közlekedik arra nehéz haladnia a gyalogosoktól. A jelzőlámpa biztositaná a gyalogosok biztonságát is, mert a parkoló autoktól, eléggé rosszak a látási viszonyok.

A tanácsosok válasza:
Akárcsak a Károlyi úti átjáróhoz helyezett jelzőlámpa szükségességét, a Nagypiac melletti problémát is felvetettük a közlekedési bizottság egyik nyári ülésén. Még akkor el lett döntve, hogy a Szamos-piac melletti mintára, a Nagypiac mellé is nyomógombos jelzőlámpát helyezünk, reményeink szerint 2014-ben kihelyezésre kerül.


Pál Attila

Az észlelt probléma helye: Burgya-sarok
Az észlelt probléma leírása: A Burgya sarki templom előtti park felújításának a környéken lakók nagyon örültek, ellenben nagy hiba volt kiszélesíteni, mert igy a jelzőlámpánál reggelente mindig nagyobb a sor, a balra haladó sáv ugyanis alig megközelíthető. Jó lenne ezt megoldani, perceket jelentene reggelente. Mint ahogy az itt parkoló és folyton befurakodó taxisok elköltöztetése is.

A tanácsosok válasza: Erre a problémára irásban tettünk javaslatot múlt év során, a bizottság indoklás nélkül elutasitotta. Azóta megszűnt a benzinkút aktivitása viszont a probléma rendezetlen maradt, reméljük idén lesz ideje a városvezetésnek foglalkozni vele.

Pál Attila észrevétele


Az észelt probléma helye: Infratirii, Basarabia, Slavici utcák
Az észlelt probléma leírása: Sajnos a legtöbb esetben, ha víz- vagy kanalizálási munkálatok miatt felvágják az aszfaltot, az hónapokig úgy marad. Csak néhány példa, Infratirii, Basarabia, Slavici utcák. Figyelmeztető tábla persze sehol.

A tanácsosok válasza: Ez egy akut probléma, számtalan hasonló esetet jelentünk be irásban, és ezt is továbbítjuk a városmenedzser felé. Sajnos nem tudunk minden problémát feltárni, viszont ezt bármelyik lakos megteheti: az ilyen esetekben indokolt egy irásos bejelentést tenni a polgármesteri hivatalnál a city managernek cimezve, a 14-es szobában lehet iktatni, de szívesen várjuk emailben a bejelentéseket, lehetőleg fényképekkel dokumentálva és foglalkozunk velük!


Pál Attila észrevétele


Pál Attila

Az észlelt probléma helye: Lükő Béla utca
Az észlelt probléma leírása: Nagy és felesleges kerülőre kényszerít, hogy a Lükő Béla utca egyirányú, pedig ahogy a képen is látszik, volna hely kétirányú közlekedésnek.

A tanácsosok válasza:
Így van, hely volna viszont az ötágú kereszteződés már balesetveszélyes lenne. Néhány éve, a három párhuzamos utca (Pelican, Panselutei, Lükő Béla) egyirányúsitásakor rendeződött az illető körzet egykori kaotikus forgalma. Hogy miért lenne problémás a Rebreanu utcáról érkező erősebb forgalom: elsőbbségadási, sebességből és figyelmetlenségből adódó problémák keletkeznének az 5 utcát egyesitő kereszteződésben (Rândunelelor, Caişilor, Nichita Stănescu) ahol így is sok a koccanás, baleset.

Pál Attila észrevétele


Farkas József:

Az észlelt probléma helye: körforgalom a nagypark körül, gyalogátjáró a filharmóniától a park felé
Az észlelt probléma leírása: jó ötletnek tartom, hogy a körforgalomba több helyen is szemafor van, ami a gyalogosok közlekedését is szabályozza. Egyre még azért szükség lenne: a filharmóniától a park felé vezető zebrán alig lehet autósként átkelni, ezért oda egy nyomógombos szemafort javasolnék, vagy egy olyat, ami össze van hangolva az összes többi szemeforral a körforgalomból.

A tanácsosok válasza: Köszönjük az észrevételt, a következő közlekedésbiztonsági ülések egyikén javasolni fogjuk egy nyomógombos szemafor elhelyezését, a gyalogosok biztonságának érdekében. Ettől nem fog belassulni a forgalom sem, mint ahogy az eddigi nyomógombos jelzőlámpák esetében sem.


Kiss Dávid

Az észlelt probléma helye: Decebal híd lába, Aurora szálló régi központban
Az észlelt probléma leírása: mindkét helyszínen két nagy led-panelen mennek a reklámok, ez zavarhatja az autósokat fényhatásaival illetve egyszerűen elvonja az emberek figyelmét, s ennek sokszor koccanás a vége.

A tanácsosok válasza: Köszönjük az észrevételt, tény hogy erős a fényük, a mi szemünket is sokszor zavarják. Viszont a világ más városaiban is, Szatmáron is a reklámtábláknak pont ez a céljuk, hogy felhivják az elhaladó autósok, gyalogosok figyelmét. Ezek az outdoor reklámpanelek megkapták a közlekedésrendészet engedélyét felhelyezés előtt, ezek szerint megfelelnek a törvényes előirásoknak.


Kecskés Lajos

Az észlelt probléma helye: Ioan Slavici utca
Az észlelt probléma leírása: A Ioan Slavici utcán a kis piac felé haladva csak az utca egyik oldalán szabadna megengedni a parkolást, mert nem férnek el az autók egymás mellett, és nagyon nagy a koccanásveszély.

A tanácsosok válasza: Köszönjük hogy jelezte a problémát, a város egyik legforgalmasabb része a Vasile Lucaciu - Ioan Slavici utcák Kispiac felé vezető szakasza, javasolni fogjuk az egy oldalon való megállás bevezetését a közlekedési bizottság egyik következő ülésén. Parkolást vagy megállást megtiltani nem lehet, mivel lakóházak és közintézmények is vannak ezen a szakaszon, a féloldali parkolást javasolni fogjuk.

Kecskés Lajos felvétele

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: