2011-02-21 13:27:36• hírek • Póti Orsolya

Élményekben gazdag év vár a cserkészekre

Szatmár egyetlen cserkészcsapata, a Dsida Jenő csapat idén is számos rendezvényen és táborban vesz majd részt. A cserkészek a farsangi vetélkedőn már túl vannak, de még sok izgalmakban teli pillanat vár rájuk az év folyamán.

1984 előtt Szatmárnémetiben több cserkészcsapat működött, azok utóda a Dsida Jenő csapat, Szatmár megye egyetlen csapata, melynek megalakulása néhány ''öreg'' cserkésznek, mindenek előtt Harkai Gábornak köszönhető. A csapat megalakulása immár 19 évvel ezelőtt történt. Azóta a folyamatosan újuló csapat számos táborban és rendezvényen vett részt, és a jövőben sem lesz ez másként, hiszen a cserkészek több esemény előtt is állnak - tudtuk meg Boga Ferenc csapatvezetőtől.

A csapat három cserkésze jelenleg őrsvezető képzőn vesz részt, amely Nagyenyeden zajlik. A képzés több fordulóból áll, az első körben pszichológiai nevelésben részesülnek a cserkészek, a továbbiakban pedig hivatásfelkészítői és módszertani ismereteket sajátíthatnak el. Mint megtudtuk, ez a képzés igen fontos, ugyanis önállóságra nevel, és az őrsvezetők mindig utánpótlásra szorulnak. 

Áprilisban szervezik meg Szamosújváron a XII. Országos Rovásírásversenyt, amelyre a szatmáriak évről évre beneveznek. Említésre méltó ezeken a versenyeken az elmúlt években elért első, második és harmadik díjaik.

A szatmári cserkészek a farsangi vetélkedőn ugyan már túl vannak, de még rengeteg élményben lesz részük, hiszen a foglalkozások mellett már a táborokat is szervezik. Idén sem marad el tíz-tizenkét napos nyári tábor, amely igazi élmény minden résztvevő számára. Boga Ferenc csapatvezető a Szatmár.ro-nak elmondta, idén még nem tudni hol lesz a tábor, de céljuk, hogy minél több helyre eljussanak. Tavaly Büdössáron voltak, azelőtt Vársonkolyoson, Kapnikbányán, valamint Jádremetén jártak.

A nyári tábor alkalmat ad arra, hogy a cserkészek kipróbálhassák magukat: tábort építenek, főznek, használati tárgyakat készítenek. A tábor nem teljes a túrák, a különböző játékok és a tábortűzi jelenetek nélkül, és itt zajlik az újoncok fogadalomtétele is. A szatmári cserkészközösség minden évben részt vesz a Föld Napja rendezvényein, minden fontosabb ünnepen díszőrséget állnak, illetve körmenetet szerveznek, és 12 éve részt vesznek a Betlehemi láng mozgalomban.

A Dsida Jenő Cserkészcsapat jó kapcsolatot ápol más közösségekkel, így a  szatmári Véndiák Szövetséggel. Tagja a Romániai-Magyar Cserkészszövetségnek, melynek révén több nemzetközi tábort és rendezvényt szerveztek. Tavaly novemberben több prototípussal részt vettek a nagyenyedi Pentaktív versenyen, és a nagyváradi BiPi vetélkedőre is beneveztek.

A szatmári csapat közel harminc tagból áll, azonban régi cserkészek is vissza-visszatérnek; részt vesznek a nyári táborokon, és egy-egy vetélkedőre is beneveznek. Aktív tagnak viszont csak az számít, aki eljár a szombatonként megszervezett foglalkozásokra és befizeti az éves tagdíjt. A csapatnak egyetlen gondja, hogy nincs cserkészotthona, de remélik idővel ez is megoldódik. Jelenleg a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, vagy a Református Gimnázium termeiben zajlanak a foglalkozások. Támogatást elsősorban egyházközségektől kapnak, és  fő szponzoruknak számít a Dominium Kft is.

A csapatvezető kifejtette, egy cserkészközösség csak akkor tűnik időtállónak, ha a foglalkozásokon és táborokban alakul ki a csapat, ugyanis ez nem egy tömegszervezet, hanem önkéntes alapon működik. A cserkészeknek igyekezniük kell betartani a tíz cserkésztörvényt, ami nagyon jól kiegészíti a tíz parancsolatot. A cserkészet úgymond egy életforma, aki így kezdi gyerekkorától, ezen az úton halad majd végig. A magyar cserkészek körében a jellemépítés a legfontosabb.


Születésnapot ünnepeltek
Születésnapot ünnepeltek


2010-es nyári tábor Büdössáron
2010-es nyári tábor Büdössáron


Farsangi vetélkedő
Farsangi vetélkedő


Képgaléria:

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: