2010-08-24 15:06:16• hírek • MTI/AFP

Románia és Bulgária felelős állampolgáraiért

Franciaország európai ügyekkel foglalkozó államtitkára csodálkozásának adott hangot amiatt, hogy román és bolgár vezetők, hírmagyarázók a romák "deportálásával" vádolják Párizst, és arra kérte a két országot, hogy "vállalják a felelősséget" saját állampolgáraikért.

"Franciaország nem tesz mást, mint alkalmazza az Európai Unió törvényeit, a hazatérés önkéntes, és a francia adófizetők terhére pénzbeli segéllyel jár. Igencsak furcsa értelmezése volna az (uniós) szerződéseknek, ha egyes országok roma állampolgáraik számára az egyetlen lehetőségként kínálnák fel a valamely gazdagabb európai országba való kivándorlást, és ezért az illető gazdagabb ország volna köteles őket társadalmába beilleszteni" - jelentette ki Pierre Lellouche a Le Figaro című lap keddi számának nyilatkozva.

"Számítunk arra, hogy Románia és Bulgária vállalja felelősségét saját állampolgáraiért, mert előbbre való az Európai Unión belüli szabad mozgásnál az, hogy minden tagállam gondoskodjon saját állampolgárainak védelméről és társadalmi beilleszkedéséről" - tette hozzá Lellouche.

Az államtitkár reagált arra a Franciaországot érő bírálatra is, amely az Európai Bizottságtól származik, és amely szerint Párizs intézkedéseivel korlátozza a romák szabad mozgását az unión belül. "Elvárjuk a bizottságtól, hogy legyen legalább ilyen éber a romák egyéb, a tanuláshoz, a munkához és az egészségügyi ellátáshoz fűződő jogait illetően is, amelyek szintén szerepelnek az uniós szerződésekben, és követeljük, hogy a (két országnak folyósítandó) EU-segélyek egy jelentős részét közvetlenül erre szánja" - szögezte le.


Romák az egyik illegális francia telepen


Az államtitkár ismét elítélte "az emberkereskedelmet", amelynek szerint áldozatai a romák. "Arra ítéljük-e ma a romákat, akik a XIX. századig jobbágysorban éltek, a II. világháborúban deportálták őket, majd a kommunizmusban elnyomták őket, hogy az európai uniós építkezésből csupán azt a jogukat ismerjék, miszerint vándorolhatnak nyomornegyedről nyomornegyedre?" - tette fel a kérdést az interjúban.

A nemzetközi bírálatok ellenére Franciaország eddig több mint 200 romát küldött haza, miután megkezdték Nicolas Sarkozy francia elnök illegális cigánytelepekre vonatkozó intézkedéseinek életbe léptetését. Az Európai Unióhoz 2007-ben csatlakozott Bulgária és Románia állampolgárai tanulmányi vagy munkavállalásra jogosító vízum hiányában nem tartózkodhatnak három hónapnál tovább Franciaországban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: