2016-06-06 10:25:55• hírek • MTI

Román film nyerte a Transilvania nemzetközi filmfesztivált

Bogdan Mirica román rendező Caini (Kutyák) című filmje nyerte a 15. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál 15 ezer eurós fődíját. A fesztivál díjait szombaton késő este adták át Kolozsváron.

A román-francia-bolgár-katari koprodukcióban 2015-ben készült film egy városi fiatalemberről szól, aki egy távoli faluba érkezik, hogy eladja a nagyapjától örökölt földet, azonban azzal szembesül, hogy a nagyapja egy helyi bűnbanda vezetője volt, és a föld eladásához előbb le kell győznie a nagyapja bűntársait.

A legjobb rendezésért járó díjat Avishai Sivan, az izraeli Tikkun című film rendezője kapta, a zsűri különdíját pedig a Rúnar Rúnarsson által rendezett Sparrows (Verebek) című izlandi-dán-horvát film vitte el. A legjobb alakításért járó díjat a zsűri David D'Ingeonak, a De l'ombre il y a (Egy árnyékos hely) című francia film főszereplőjének ítélte.

Életműdíjat vett át a fesztiválon Sophia Loren olasz filmszínésznő - aki ünnepelt résztvevője volt az egyhetes fesztiválnak -, továbbá Orosz Lujza, a Kolozsvári Állami Magyar Színház nyugalmazott színésze, aki az 1970-es, 1980-as évek több sikeres román filmjében szerepelt.

A fesztivál keretében rendezett helyi filmek versenyét a székelyudvarhelyi Simó Ibolya Tökéletes befektetés című rövidfilmje nyerte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: