2014-10-20 17:33:29• hírek • Kocsis Zoltán

Rekordszámú gombamérgezés – a hatóságok mossák kezeiket!

Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel. A tünetek nagyon különbözőek lehetnek. A leggyakoribbak a következők: émelygés, hányinger, hányás, hasmenés, gyomor- és hasfájás, izzadási rohamok, szédülés, zavarodottság, észlelési zavarok, légzési nehézségek és légszomj, heves szívdobogás, egyensúlyzavarok. Egyes gombák súlyos máj- és vesekárosodást vagy halált is okozhatnak!

Az elmúlt egy héten annyi ember szenvedett gombamérgezést Szatmár megyében, mint az előző két évben együttvéve. A helyzet súlyos a szomszédos Máramaros és Szilágy megyékben is - a hatóságok pedig csak kétségbeesetten kapkodnak.

Szatmár megyében csak az elmúlt egy hét alatt 42 személy került a Szatmár Megyei Kórházba gombamérgezés miatt - csak az elmúlt hétvégén 21-en. Ez önmagában is nagy szám, főleg akkor, ha figyelembe vesszük, hogy az előző években általában 20-25 személy szenvedett gombamérgezést. A helyzet nem csak nálunk súlyos: Szatmár, Máramaros és Szilágy megyékben az utóbbi egy hét alatt immár 98-an kaptak gombamérgezést!

Szatmár megyében csak az elmúlt hétvégén újabb 21 személyt szállítottak kórházba. Az elmúlt egy hét 42 páciense közül 16 személy esetében volt szükség az internálásra, közülük három volt gyerek. Jelenleg három személyt ápolnak még a kórházba: két nőt és egyikőjük gyermekét. Egy 59 éves nő állapota súlyos.

Az eseményekre immár a hatóságok is felfigyeltek: hétfő reggel Eugeniu Avram megbeszélésre hívta a közegészségügyi igazgatóság, a fogyasztóvédelmi hivatal, az erdészeti hivatal, a környezetvédelmi ügynökség, az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság vezetőit, valamint a rendőrség képviselőit. A tanácskozás végén elrendelték a piacok szigorú ellenőrzését és az utcai árusok ellenőrzését. Emellett döntés született arról is, hogy az önkormányzatok információs anyagokat kapnak az ehető és mérgező gombákról, amit ki kell függeszteniük. Az erdészeket pedig felszólították: adott esetben nyújtsanak segítséget a gombászóknak megállapítani, melyik ehető és melyik mérgező.

Mindez ésszerű lépésnek tűnik, csakhogy: Romániában tilos a gombák útszéli árusítása, a rendőrség mégsem tesz soha semmit a megakadályozására. „Ne vásároljunk az utcai árusoktól! Ha nincs vevő, akkor előbb-utóbb nem lesz eladó sem", jött a jó tanács a rendőrség képviselőjétől.

Romániában a gombaszedéshez és forgalmazásához az adott megye környezetvédelmi ügynökségének engedélyére van szükség. Szatmár megyében idén ezt mindössze hárman váltották ki: az erdészeti hivatal, egy magánszemély és egy élesdloki (Bihar megye) cég.

A helyzet viszont az, mondja Dorina Guran, a közegészségügyi igazgatóság vezetője, hogy a Szatmár megyében kórházba kerültek közül senki sem vásárolta a gombát! „Akit megkérdeztünk, mindenki azt mondta: saját használatra szedték a gombát", mondta a Szatmár.ro-nak a szakember.

A gombáknak két főszezonjuk van: júniusban és az őszi esőzéseket követően. Az előző két év kimondottan gyenge év volt a gombatermés tekintetében, az idei ősz viszont nagyon kedvező. Szatmár megyében szinte valamennyi gombafajta megtalálható, ami a Kárpát-medencében meghonosodott. Fiatal, tojás formájukban szinte lehetetlen megkülönböztetni őket. Érett korban elméletileg már jóval könnyebb - gyakorlatilag azonban mégsem. Szakemberek szerint ugyanis a gombák olyan genetikai variabilitást produkálhatnak - éghajlat, talaj, stb. okok miatt -, amelyek csökkenthetik a felismerhető különbségeket. Éppen ezért a szakemberek azt javasolják: csak azt a gombát szedjük le, amelyekben teljesen biztosak vagyunk. Sok esetben a mérgező és ehető gombák nagyon hasonlítanak egymásra: a legtöbb mérgezést például a galóca okozza, amelynek azonban bizonyos fajait meg lehet enni.

A természetben szinte kizárt, hogy ehető és mérgező gombafajták oly közel nőjenek egymáshoz, hogy utóbbi spórái megmérgezzék előbbit. Egy kosárban viszont, ha a mérgező gomba hozzáér az ehetőhöz, már gondot okozhat.

A szatmári esetek is bizonyítják, hogy a gomba elkészítésének módja is kihatással van a mérgezés mértékére: a kevésbé súlyosabb esetekben a gombát hosszabb ideig tették ki magas hőhatásnak (főzték), míg a súlyosabb esetekben rövidebb ideig készítették el.

Noha sokan gondolhatjuk úgy, mi lehet finomabb és egészségesebb a szabadban, erdőkben nőtt növénynél, a gombák esetében jobban járunk, ha kivételt teszünk. Szatmár megyében közel tíz olyan telep van, ahol gombát termesztenek. Ráadásul az üzletből vásárolt gombák a hatóságok szerint még nem okoztak mérgezést Szatmár megyében.

Figyelem! Az alábbi képen Sever Ster a veszélyes gombák képeit mutatja!

Figyelem! Az alábbi képen Sever Ster a veszélyes gombák képeit mutatja!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: