2016-03-20 17:42:30• hírek • Szatmár.ro, refszatmar.eu

Református vallás tantárgyversenyt tartottak

Tizenhetedik alkalommal szervezték meg a megyei református vallás-tantárgyversenyt, melynek idén a gyöngyőrűen felújított 10-es Számú Általános Iskola adott otthont.

Szombaton délelőtt Szatmár megye református vallástanárai mintegy húsz iskolából 76 jól felkészült diákkal jelentek meg a tanfelügyelőség és tanügyminisztérium által elismert eseményen. Rácz Ervin erdődi lelkipásztor, a Szatmári Református Egyházmegye sajtóreferense tartotta a nyitó áhítatot a Napi Ige alapján, melyben Jézus így bátorít: „Az ég és a föld elmúlnak, de az én beszédeim semmiképpen nem múlnak el." (Mt 24,35) A diákok erről az el nem múlóról tehetnek tanúbizonyságot a verseny alatt, aminek már mindenképpen győztesei akkor, ha felkészültek. A lelkipásztor elmondta, az lenne az igazi, hogyha vágyat éreznének Isten szavára, életük minden szakaszában kérve, hogy soha se szűnjön meg az Istennel való kapcsolatuk.

Győrbíró Csilla szaktanfelügyelő elmondta, hogy a megye legtávolabbi pontjairól is hoznak tanulókat, szinte minden iskolából, ahol van magyar református oktatás. A kollegák és a szülők számára is nagyon fontos ez. A versenyre megadott tételekben a hangsúly, az országos verseny követelményeihez hasonlóan, a bibliaismeretre került. Elengedhetetlenül szükséges, hogy a Szentírásból tanulják meg a gyerekek a történeteket. Ugyanakkor, mivel húsvét előtt vagyunk, az ünnepek jelentőségére is odafigyeltek a tételsor kialakításakor. A nyolcadikosok egy esszét, vagy fogalmazást kellett kidolgozzanak a család fontosságáról a tékozló fiú története alapján, a hetedikesek pedig Péter bőrébe kellett bújjanak: Tégy engem békeköveteddé címmel írhattak fogalmazást. A verseny végén minden gyermek egy értékes, Isten üzenetét hordozó ajándékot kapott ajándékba.

Ötödikesek és a hatodikosok is szép számmal indultak a versenyen, de a hetedikesek és a nyolcadikosok kategóriájának nyertesei vehetnek részt Kolozsváron április 21. és 24. között az országos versenyen, ahol a Római Katolikus és Unitárius Egyház képviselői is jelen lesznek.

Az eredményt tekintve érdekesség, hogy a négy korosztályból három első helyezést a szamoskrassói iskola nyert. Ilyen még nem volt. A nyolcadikosok országos résztvevője: Megyesi Árpád, Szamoskrassó, míg a hetedikesek nyertese Erdei Eszter, a 10-es Iskolából. Ők vesznek részt Kolozsváron az országos döntőn.

Eredmények:

V. osztály
1. - Kaitár Dominika Hanna - Szamoskrassói Bem József Általános Iskola - 9,90
2. - Gál Zsuzsanna - Nagykárolyi Elméleti Líceum - 9,85
3. - Sztankovics Alexandra - Kölcsey Ferenc Főgimnázium - 9,35

VI. osztály
1. - Kocsis Barbara  - Szamoskrassói Bem József Általános Iskola - 10,00
2. - Kovács Orsolya - Nagykárolyi 1.-es Számú Általános Iskola - 9,70
3. - Papp Dorka - Nagykárolyi Elméleti Líceum- 9,20

VII. osztály
1. - Erdei Eszter - Szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola - 9,80
2. - Pataki Dorottya - Börvelyi Általános Iskola - 9,60
3. - Csorvási Blanka - Szatmárnémeti 10-es Iskola - 9,50

VIII. osztály
1. - Megyesi Árpád - Szamoskrassói Bem József Általános Iskola - 9,10
2. - Kovács Viktória - Kölcsey Ferenc Főgimnázium - 8,54
3. - Ilyés Eunika - Kölcsey Ferenc Főgimnázium - 8,22

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: