2016-10-23 10:54:00• hírek • Kocsis Zoltán

Puskás Ferencet, a nemzeti hőst mutatja be a több száz tárgyból álló kiállítás

A Puskás Ferenc vezette Aranycsapat emléke elválaszthatatlan az 1956-os budapesti forradalomtól, a magyarság szabadságvágyától. Puskás egy kor szimbóluma volt, de nem csak a magyarság számára, hisz az egyetemes labdarúgás romantikus korszakának is egyik kiemelkedő alakja.

„Ott volt még Nyilasi (Tibor), Détári (Lajos), Kiprich (József)", sorolja a magyar labdarúgás (közel)múltját a jelek szerint (jól) ismerő román kolléga, amikor a Puskás utáni időszak nagy magyar labdarúgóiról esik szó. Kétségtelen, a sort lehetne még folytatni, de az is kétségtelen, hogy egyikőjük sem érte el a nagy előd hírnevét, nimbuszát. Mert Puskás, a legendás Aranycsapat kolosszális kapitánya, nem csak egy zseniális labdarúgó, de szimbólum is volt: egy korszak szimbóluma. A sötét kommunizmus elleni küzdelem, az elnyomó diktatúrában pislákoló örömforrás szimbóluma. Aztán meg az egyre elerőtlenedő magyar labdarúgás örökmécsese, legendák forrása, a remény táptalaja volt.

Purczeld Ferencként látta meg a napvilágot 1927-ben Budapesten. Labdarúgó családba született, hisz édesapja később az edzője is volt. A Kispest/Budapest Honvéd és az Aranycsapat világraszóló eredményei révén, de elsősorban az 1956-os forradalom következtében került a Real Madridhoz, ahol a labdarúgás hőskorának kiemelkedő alakjává vált Alfredo di Stefanóval egyetemben.

Puskás Ferenc tíz éve távozott az élők sorából, de emléke kitörölhetetlen, öröksége örök érvényű. Ennek a hagyatéknak legfontosabb, legértékesebb, legreprezentatívabb 324 darabja tekinthető meg Szatmárnémetiben, a Vécsey-házban november 4-ig. A kiállítást szombaton Kereskényi Gábor polgármester nyitotta meg, aki nemzeti szimbólumnak nevezte Puskást, a kiállítást pedig az október 23-i ünnepségekre való méltó ráhangolódásnak nevezte.

Köszöntötte a megnyitón megjelenteket Magyar Lóránd városi tanácsos, parlamenti képviselő-jelölt, valamint a kiállítás Szatmárnémetibe érkezésében komoly szerepet játszó Kis András, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzati képviselő és Tilki Attila magyarországi parlamenti képviselő, korábbi fehérgyarmati polgármester. Balogh Balázs, az Öcsi bácsi emlékét őrző Puskás Intézet igazgatója a tárlat tárgyait mutatta be néhány szóban.

A kiállítás tárgyai Puskás Ferenc életének és pályafutásának legfontosabb mozzanatait idézik fel: sikerek a Kispesttel, az Aranycsapattal, győzelem az „évszázad meccsén" Londonban, menetelés és vereség az 1954-es világbajnokságon, világraszóló sikerek a Real Madridban.... Mindezt november 4-ig lehet megtekinteni a Vécsey-házban, ingyen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: