2016-02-26 20:49:40• hírek • Szatmár.ro

Pontosítás

Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója
Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója

A Szatmárnémeti Városi Tanács csütörtöki üléséről közölt, 800 ezer lej jogdíj-tartozása van a színháznak című beszámolóval kapcsolatban a Harag György Társulat nevében az alábbi pontosításokat szeretnénk közölni:

A Harag György Társulat - és legjobb tudomásunk szerint a román tagozat is - minden előadása kapcsán külön szerződésben állapodik meg a darabhoz fűződő szerzői jogok birtokosaival, jogutódaival, vagy az őket képviselő jogdíjügynökségekkel, az 1996. évi 8. számú, a szerzői és konnex jogokról szóló törvény értelmében. Ezen szerződéseknek a Harag György Társulat maradéktalanul eleget tesz, az előadásait érintő jogdíjakat minden esetben megfizeti.

Az Északi Színháznak a cikkben említett és a tanácsülésen tárgyalt adóssága nem a darabok szerzői felé keletkezett, hanem az UCMR-ADA (Romániai Zeneszerzők és Zenészek Egyesülete) nevű, a zeneszerzők és zenészek jogképviseletét ellátó szervezet felé.

Megjegyzendő, hogy a társulat a zenei jogok vonatkozásában is külön szerződést köt a zeneszerzőkkel és dalszövegírókkal, ennek folytán zenei jogdíjelmaradása sincsen.

Az UCMR-ADA nevű ernyőszervezet nem egyes szerzői jogdíjak, hanem a zeneművek nyilvános bemutatásáért a szervezetnek a hatályos törvények értelmében kötelezően fizetendő bevételrészesedés miatt áll perben az Északi Színházzal. A szervezet igénylése nem szűken a szerzői jogon, hanem az ehhez kapcsolódó, úgynevezett szomszédos jogokon (konnex jogokon) alapul, Európában egyedülálló módon.

Az egyes előadásokra vonatkozó szerzői jogi szerződéseket a szerzők, vagy azok képviselői az előadást megvalósító társulat kezdeményezésére kötik meg, külön-külön, minden egyes alkotás esetében. Az UCMR-ADA-val való jogviszonyt ezzel szemben egy, a színház egészére vonatkozó átfogó keretszerződés szabályozza.

Szeretnénk helyreigazítani továbbá azt a megállapítást, miszerint a színház a szerzői jogdíjak összegét a jegyárakra terhelné. Ellenkezőleg: a jogdíjakat a szerzők, vagy azok jogi képviselői éppen az előzetesen, a színház által megszabott jegyárakhoz, illetve az értékesített helyek számához szokták igazítani, a legtöbb esetben százalékosan, bevételrészesedésként határozva meg azt. Következésképpen egy olcsóbb jegyeket kínáló, kisebb színház ugyanazért az előadásért arányosan kevesebb jogdíjat fizet, mint a drágább helyárakkal dolgozó, nagyobb intézmények.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: