2014-04-17 16:59:26• hírek • Nagykároly.ro

Példaértékű a nagykárolyi alkalmazás

Az úgynevezett duális rendszernek abban rejlik a titka, hogy egyszerre biztosítja a diáknak az általános műveltséget, ráadásul némi műszaki plusztudással együtt, ugyanakkor a szakmát is el lehet ekként sajátítani. A „spanyolviaszt" ebben az esetben Németországban találták fel - a fiatal egyszerre tanul és dolgozik -, Nagykárolyban pedig olyannyira sikeresen alkalmazzák, hogy az országosan is példamutató.

A romániai oktatási szaktárca korábbi államtitkára, a miniszter jelenlegi szaktanácsadója, Stelian Fedorca a helyszínen vette szemügyre a módszer nagykárolyi alkalmazását. Ennek jegyében csütörtökön ellátogatott a Simion Bărnuţiu Szakközépiskolába. A Németországban évtizedek óta, hallatlan sikerrel alkalmazott képzést ismeri, ennek előnyeivel tisztában van - tudatta a szakértő. Elmondta továbbá, hogy az országban jelenleg mindösszesen három helyen, Brassóban, Temesváron és Nagykárolyban alkalmazzák ezt a rendszert. És az utóbbi helyszín, a Szatmár megyei kisváros semmivel sincs lemaradva az előző nagyvárosokhoz képest. A minisztérium mindenkori célkitűzése az, hogy szerte az országban gyakorlatba helyezzék a duális szakoktatást. A nagykárolyi tapasztalatok persze elősegíthetik ennek a zökkenőmentes elindítását, előreláthatóan az itteni folyamatról rövidesen személyesen is meggyőződik majd a szaktárca vezetője.

A szakoktatási tanácsadójával az oktatási intézmény vezetőin kívül - Gindele Imre igazgató, Mircea Nadăş aligazgató - a város polgármestere, Kovács Jenő, illetőleg a duális rendszerben részvevő vállalatok, így a többi között a Contitech, a Polipol vezetői is egyeztettek. Utóbbi cég telephelyére el is látogatott a szakértő, és Knecht Csaba ügyvezető igazgató vendéglátása közben a helyszínen vette szemügyre hogyan is tanulnak ténylegesen szakmát a fiatalok.

A nagykárolyi szakközépiskola tanulói egyébként igen kiváló eredményeket értek el a nemrégiben Tărgoviştén megtartott szaktantárgyak tantárgyversenyén. A kőműves szakágban Groza Lucian mérnök tanítványa, Silaghi Laurenţiu Mihai a hatodik helyezést érdemelte ki, míg Botlinger Tamás mérnök tanítványa, Varga Tamás a mezőgazdászok között az országos döntőn a 12. helyezést érte el.

Példaértékű a nagykárolyi alkalmazás

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: