2016-08-13 17:28:26• hírek • Kocsis Zoltán

Pataki: a közös cél az emberek szolgálata

A mentősök napja alkalmából szombat délben hivatalosan is felavatták a Szatmár Megyei Mentőszolgálat rehabilitált, szinte teljesen újjávarázsolt székhelyét. Pataki Csaba, megyei tanácselnök elmondta, pontosan tudja, mit kell tennie ahhoz, hogy a mentősök munkája hatékonyabbá válhasson.

A minisztérium a tavaly hagyta jóvá, hogy a rendőrség, tűzoltóság, stb... után a mentősöknek is legyen hivatalos napja Romániában, így idén másodszor ünnepelhették meg magukat a mentőkön és a SMURD rohammentőkön dolgozók. Mindez azonban szatmári szemmel nem pusztán a statisztika miatt fontos.

Tavaly ugyanis meglehetősen lepusztult, lehangoló körülmények között hangozhatott fel a román és a mentősök saját himnusza, a nemes feladatokhoz és a nagy szavakhoz egyáltalán nem volt méltó az, amilyen környezetben a szatmári mentősök dolgozhattak.

Mindez azonban idénre teljesen megváltozott! Újonnan levakolt, felújított épülethomlokzatok, modern garázsok, takaros parkolók, színes zöldövezet...

A mentőszolgálat székhelye 1977-ben készült és azóta semmilyen nagyobb felújítást nem végeztek rajta, magyarázta el a változást ünnepi beszédében Gabriela Opris menedzser. Aztán 2011-ben a Csehi Árpád vezette megyei tanács saját költségein elkészítette a megvalósíthatósági tanulmányt és a modernizálási terveket, amire az egészségügyi minisztérium jóvá is hagyott 2,24 millió lejt. A következő évben, 2012-ben ki is utalt 500.000 lejt - jött azonban a kormányváltás és több pénzt nem jött (Multumin guvernului Ponta!, szerk).

„A tavaly aztán kaptunk újabb 1,7 millió lejt, amiért köszönettel tartozunk a mellettem ülő úrnak is, aki akkor még szenátorként rengeteget tett ezért", utalt Opris Patakira.

„Nekünk, önkormányzati vezetőknek és Önöknek van egy közös célunk: hogy a szatmáriakat szolgáljuk! A mi feladatunk az, hogy megfelelő infrastruktúrát teremtsünk azért, hogy Önök minél gyorsabban ki tudjanak érni a betegekhez. Remélem, három év múlva egymás szemébe tudunk nézni és el tudom mondani, jobb utakat építettünk", jelentette ki Pataki. A megyei tanács elnöke felelevenített egy 13 évvel ezelőtti esetet is, amikor a szatmári mentőszolgálat profizmusát élvezhette: vákuumos matracban szállították Kolozsvárra, 30%-os túlélési eséllyel!

Köszöntötte a mentősöket és a végbement fejlődést Altfatter Tamás alprefektus is, aki szintén kiemelte az infrastruktúra és a felszerelések folyamatos fejlesztésének szükségességét.

A szintén jelenlévő Gheorghe Chis, a mentősök szakszervezetének országos elnöke az ország legszebb székhelyének nevezte a szatmárit.

Az ünnepség rendkívüli gesztussal ért véget: Opris egy-egy díszoklevelet adott át a szatmári mentőszolgálat nyugdíjazott munkatársainak. Bizony, volt aki 45 évet húzott le azzal, hogy igyekezett életeket menteni....

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: