2017-01-20 18:01:24• hírek • Kocsis Zoltán

Pataki: Nem volt más választásom! Bemutatták a kórház új menedzserét

Egyszerre érzi magát megtisztelve, ugyanakkor ijedtnek a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház új menedzsere, dr. Coste Camilio Victor, aki korábban a katonai kórházat vezette Kolozsváron. Az ortopéd és traumatológus főorvos annak lehetőségét is felvetette, hogy újabb sürgősségit hozzanak létre Szatmárnémetiben.

„Különlegesen fontos intézménynek" nevezte Pataki Csaba megyei tanácselnök péntek délutáni sajtótájékoztatóján a Szatmár Megyei Sürgőssségi Kórházat, amellyel kapcsolatban kiemelte: „Nem volt más választásom, mint hogy felbontsam Marcela Papici menedzseri szerződését". Noha Pataki nem kívánt „sokat foglalkozni a múlttal", elmondta, a kórháznak sem 2017-es költségvetési terve, sem stratégiai terve nincs, a felhalmozott adósság összege pedig eléri a 8 millió lejt.

Mi annyiban mindenképpen foglalkoznánk a múlttal, hogy emlékeztetjük olvasóinkat, 2015 júniusa óta Marcela Papici vezette az egészségügyi intézményt. Ő az előző év végén hivatalosan betegszabadságot vett ki, tisztségét előbb Raluca Tarba, majd Dumitru Fanea vette át ideiglenesen.

Az új menedzser a 60 éves Coste Camilio Victor ortopéd és traumatológus főorvos. A kórház új vezetője Szatmárnémetiben született, itt járt iskolába, majd a Mihai Eminescu Gimnázium elvégzése után Kolozsvárra került. Ott dolgozott orvosként, majd a katonai kórház igazgatójaként. Pataki elmondta, korábbi szenátortársa ajánlására vette fel vele a kapcsolatot és szeptember óta egészségügyi tanácsadóként vette igénybe szaktudását. Coste Kolozsváron él és ingázni fog Szatmárnémetibe: hétfőn érkezik, péntekig marad.

"Nyitottabb, átláthatóbb együttműködésben reménykedem és abban, hogy a kórház úgy fog működni, mint ahogy egy egészségügyi intézménynek működnie kell", jelentette ki Pataki. A tanácselnök természetesen a megyei tanács támogatásáról biztosította az új menedzsert és megjegyezte, hogy a román-magyar határon átnyúló pályázatok révén mintegy 10 millió eurót próbálnak meg lehívni és a kórház fejlesztésére fordítani.

Coste elmondta, egyszerre érzi megtiszteltetésnek a kinevezést, ugyanakkor megijedt, amikor megtapasztalta, milyen jogi hiányosságokkal küszködik a kórház. "Úgy érzem, tartozom annyival szülővárosomnak, hogy tapasztalatommal megpróbáljak segíteni", fogalmazott némileg patetikusan.

Az országban elsőként sikerült akkreditálnia igazgatóként a kolozsvári katonai kórházat és elmondta, ez az egyik elsődleges célja Szatmárnémetiben is: mivel például a laboratóriumok nincsenek akkreditálva. Hosszabb távú céljai között szerepel a kórház 4-es besorolását 3-ra, majd akár 2-esre emelni, több osztálynak pedig a klinikai minősítést megszerezni. "Összességében szeretném emelni az orvosi ellátás szintjét, visszanyerni a lakosság bizalmát", jelentette ki.

Coste elfogadhatatlannak tartja, hogy a kórház rendelkezik egy modern angiográffal, de nincs ki dolgozzon rajta. Mint ahogy rendelkezik érsebészettel is, de nincs ki operáljon. "Dolgozni kell, harcolni kell, keresni kell, hogy megszerezzük a megfelelő embereket", mondta.

Az új menedzser kinevezése egyelőre ideiglenes, azaz fél évre szól. Hogy mire elég ez az idő? "Remélem el tudom legalább indítani a folyamatokat", válaszolta. Szintén újságírói kérdésre elárulta, kész részt venni fél év múltán a versenyvizsgán, amennyiben "úgy látom, sikerült megtenni a kívánt lépéseket és a munkaközösség is egy hullámhosszon van".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: