2016-03-18 02:50:56• hírek • Kocsis Zoltán

Pataki Csabával száll harcba a tanácselnökségért az RMDSZ – rangsorolták a tanácsosjelölteket

Szűk egy héttel az RMDSZ szatmárnémeti szervezete után, csütörtök délután,  maratoni gyűlésen a megyei szervezet is rangsorolta tanácsos-jelöltjeit. A megyei küldöttek tanácsa egyhangúlag megszavazta azt is, hogy Pataki Csaba lesz a szövetség tanácselnök-jelöltje. A meglepetések csak ezek után következtek...

Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke a megyei küldöttek legutóbbi tanácsán (MKT), február 26-án jelentette be azt, ami már jó ideje nyílt titoknak számított: kész versenybe szállni a Szatmár Megyei Tanács elnöki tisztségéért. Akkor azt mondta, „megpályáztatja" a jelöltséget a szövetségen belül.

Mivel azonban nem akadt vetélytársa, a csütörtöki szavazás csak formalitásnak bizonyult: a 118 leadott szavazatból 113 voksot kapott jelöltetése.

Rövid kortesbeszédében Pataki elmondta, úgy érzi, szakterülete révén jobban tudja szolgálni a szatmáriakat a megyei tanács elnökeként, mint jelenlegi tisztségében, szenátorként. Beszédének vezérmotívuma a csapat volt: többször is kiemelte, hogy „csakis együtt egy irányba húzhatjuk a szekeret, ha eredményeket akarunk elérni". A szenátor két dologra is felhívta a figyelmet. Egyrészt, hogy az erdélyi magyarság csakis saját magában bízhat, az RMDSZ pedig saját magával van koalícióban. Másrészt arra a szakmai tényre figyelmeztetett, hogy a 2014-2020-as költségvetési periódus az utolsó, amikor még lehet nemzeti szinten uniós támogatásra pályázni. Ezt követően már egyenesen Brüsszel dönt a pályázatokról. „Ezért rendkívül fontos, milyen pályázatokat készítünk, milyen területen fejlesztünk!".

Pataki szerint az RMDSZ-nek júniusban (5-én) bizonyítania kell, hogy mint az elmúlt 27 évben mindig, most is ő Szatmár megye legfontosabb politikai tényezője, majd mintegy megfogalmazva szlogenjét kijelentette: „Szatmár megye többet érdemel! Ezért kell változtatnunk!"

Akárcsak pénteken a városi rangsoroló ülésen, most is itt volt Kovács Péter, az RMDSZ országos szervezetének főtitkára, aki pozitív kampányt kért a szövetség jelöltjeitől. „Vannak eredményeink, ezeket pedig be kell mutatni! Azt is kérem, hogy minél jobban vonjuk be a közösséget is a döntésekbe!". Kovács szerint az RMDSZ-nek két fő üzenete van a választásokra: a biztonság és a modernizáció! A legfontosabb célok közé sorolta az oktatást, a fiatalok itthon tartását, a család- és a gyerekvállalás támogatását, a decentralizációt. A főtitkár figyelmeztette is a jelenlévőket: „Nem egymást kell legyőznünk, hanem együtt kell győznünk!"

Az RMDSZ-nek tíz képviselője van a jelenlegi tanácsban (kiegészülve a Német Demokrata Fórum két tanácsosával). Közülük öten, Barcza Dániel, Stier Péter, Szász Piroska, Draveczky Károly és Veres István úgy döntöttek, nem kívánják folytatni képviseleti munkájukat. Összesen huszonketten azonban jelezték: vállalnák a feladatot.

Balog Sándor erdészmérnök elsősorban a környezetvédelemről beszélt, Bartos Bertalan közgazdász 30 évnyi közigazgatásban szerzett tapasztalatát a szociális háló fejlesztésének érdekében vetné latba, Boér Ádám fizikus, informatikus, vállalkozó az infrastruktúra fejlesztését, Erdei Róbert vállalkozó, egykori újságíró a gazdaság támogatását, a megye marketingjét erősítené. Gál Gyöngyi pedagógus, magyartanár, főtanfelügyelő-helyettes a tehetséggondozás és szakoktatás, Gindele Imre mérnök-tanár, iskolaigazgató a szakoktatás és a munkahelyteremtés, Günthner Tibor műépítész az általános területrendezési tervek fontosságát hangsúlyozta. Horváth József vállalatvezető a gazdaságserkentés fontosságát, Kereskényi Sándor irodalomtörténész a kulturális stratégia hiányát, Kovács Máté jelenlegi frakcióvezető a turizmus és az infrastruktúra hiányosságait tette szóvá. Szintén gazdasági problémákat érintett Major Melinda közgazdász, vállalkozó, az RMDSZ megyei nőszervezetének elnöke és Marginean Éva ügyvéd is, míg Nagy Sándor esperes az egyházi visszaszolgáltatások befejezését szorgalmazta. A kultúrát, az oktatást emelte ki Megyeri Tamás Róbert újságíró, Nagy Tünde Mária pedagógus és Seer Gyula pedagógus, a sárközújlaki RMDSZ elnöke. Maskulik Csaba gépészmérnök, vállalatvezető és Nagy Szabolcs ügyvezető elnök szatmárnémeti városi tanácsosként, Őri-Pákay Franciska újságíróként és ifjúsági szervezetek vezetőjeként, Véron András pedig tasnádi polgármesterként szerzett tapasztalatait kamatoztatná.

A rangsorolás nem múlt el feszültségek nélkül sem, Maskulik Csaba ugyanis kijelentette, Günthner Tibort nem tartja méltónak arra, hogy vele együtt dolgozzon!

A küldötteket arra kérték, hogy mindenki 12 személyt jelöljön be a jelöltek nevét tartalmazó listán. A 120 szavazatból 118 volt érvényes. Ez alapján a következő sorrend alakult ki, amelynek talán legnagyobb meglepetése, hogy a városi listán második Maskulik illetve ötödik Günthner rendkívül kevés voksot kapott.

Íme a szavazás végeredménye:
Nagy Szabolcs 108
Balogh Sándor 108
Kovács Máté 99
Riedl Rudolf 93
Gindele Imre 92
Véron András 84
Major Melinda 76
Bartos Bertalan 75
Erdei Róbert 75
Seer Gyula 69
Kereskényi Sándor 68
Gál Gyöngyi 63
Horváth József 58
Nagy Sándor 58
Boér Ádám 51
Marginean Éva 44
Nagy Tünde 39
Őri-Pákay Franciska 32
Günthner Tibor 32
Maskulik Csaba 32
Megyeri Tamás Róbert 19.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: