2014-11-26 18:41:15• hírek • Kocsis Zoltán

Pataki Csaba: célunk, hogy ne nélkülünk döntsenek rólunk!

Pataki Csaba szenátor és Kereskényi Gábor parlamenti képviselő szerint nem volt túlságosan sikeres az RMDSZ szerepvállalása az előző nyolc hónapban. „Kormányon voltunk, de nem voltunk hatalmon", fogalmazott utóbbi.

A hétvégén Tasnádon találkozott a szatmári, a szilágysági és a bihari RMDSZ vezetősége, amelyen megegyezés született arról: alaposan ki kell értékelni a szövetség előző nyolc hónapos kormányzati szerepvállalását, valamint az elnökválasztás körüli eseményeket. Erre tökéletes lehetőség a csütörtökön összeülő Szövetségi Állandó Tanács, ahol a fő téma a kormányzati szerepvállalás folytatása lesz.

„Az RMDSZ számára nem az a fő cél, hogy fontos posztokhoz jusson. Az RMDSZ célja, hogy elérje: ne nélkülünk döntsenek rólunk! Célunk, hogy a magyarságot érintő kérdésekben konzultáljanak velünk. Amely párt ezt garantálja, azt hajlandóak vagyunk támogatni. Ennek a konzultációnak a hiánya vezetett az elnökválasztás eredményéhez", jelentette ki Pataki.

A két politikus emlékeztetett arra, hogy a törvény előírta etnikai reprezentativitást sem sikerült kiharcolniuk. A kormány szintjén nyolc hónap sem volt elég, hogy kinevezzék az egészségügyi minisztérium RMDSZ-es államtitkárát. Szatmár megyében pedig csak egy alprefektusi tisztséget sikerült kialkudni.

Az egyik helyi román nyelvű napilap spekulációira, valamint újságírói kérdésre válaszolva Pataki kijelentette: a Szatmárnémeti Városi Tanácsban az RMDSZ frakció konstruktív ellenzéki szerepet tölt be és nem köti megállapodás egyik párthoz sem. „A mi legfőbb szövetségeseink 25 éve a szatmáriak! Nem ragaszkodunk semmilyen tisztséghez sem, ahhoz viszont igen, hogy figyelembe vegyék álláspontunkat", válaszolt az alpolgármesteri tisztséget illető szokásos kérdésre.

Pataki kijelentette, nem szeretné ismét megélni a 2012-es választások előtti időszakot. „Nem szeretnék egy új mega-koalíciót, egy új USL 2.0-át - amiben nem tudjuk, ki a 2 és ki a 0 -, amely egyetlen célja magyarságellenes, RMDSZ-ellenes. Úgy gondolom, a helyi politikában sok mindenkinek változtatnia kellene kommunikációs stílusán, akár párttársaival szembeni viselkedésén. Főleg jó lenne, ha a jelenlegi vezetés tenne is valamit Szatmárnémetiért és Szatmár megyéért és aztán ígérgetne újabb dolgokat. Az elmúlt két évben ugyanis sajnos csak az ígérgetésekből kaptunk", fakadt ki a szenátor.

A megyei RMDSZ elnökeként Pataki tagadta azokat a szintén a helyi román sajtóban megjelent híreszteléseket, amelyek szerint az elnökválasztást követően megromlott volna a viszony a szövetség és a Német Demokrata Fórum között. „Ez egy két évtizede nagyon jól működő kapcsolat és biztosíthatok mindenkit, mindkét félben él a szándék az együttműködés folytatására", mondta Kereskényi Gábor, a szatmárnémeti RMDSZ vezetője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: