2014-12-17 18:52:20• hírek • Szatmár.ro, MTI

Pataki Csaba: a véleményünket sem mondhatjuk el?

Terrorizmus gyanúja miatt vizsgálódik a szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség olyan nyilatkozatok ügyében, amelyek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kisparlamentjének szombati ülésén hangzottak el - közölte szerdán a vádhatóság.

A román média tudni véli, hogy Antal Árpád, sepsiszentgyörgyi polgármester nyilatkozata ügyében indult az eljárás. Az elöljáró azt kérte Victor Pontától, utasítsa a Kovászna megyei prefektust, hagyja békén a magyarokat, különben megismétlődhet Székelyföldön az 1990-es marosvásárhelyi román-magyar véres etnikai konfliktus. Az elnökválasztás november közepén lezajlott második fordulója óta kiújult a Kovászna megyei román prefektus és a helyi magyar többségű önkormányzatok, valamint magyar pártok közötti vita a magyar és a székely nemzeti jelképek használata ügyében - írja az MTI.

Az ügyben telefonon kerestük meg Pataki Csaba szenátort, a Szatmár Megyei RMDSZ elnökét, aki maga is részt vett a szombaton megtartott SZKT ülésen.

"Az a véleményem, hogy ezzel az akcióval el akarják terelni a közvélemény figyelmét valamiről. Szomorú, hogy megint a magyar kártyát használják, de még szomorúbb az, hogy éppen a forradalom évfordulóján robbantanak ki egy ilyen botrányt. Kelemen Hunor pár órával az ügy kirobbanása előtt mondott beszédet a parlamentben, ahol a párbeszéd fontosságát és a szélsőséges megnyilvánulások negatív hatásait taglalta.

Kovászna megyében feszült a helyzet: ott van a Mikó-ügy, amit visszaállamosításként is fel lehet fogni, ott van a magyar himnusz éneklésének az ügye, és folyamatosan gyűl a bírság a székely zászló használata miatt a polgármesteri hivatal és a megyei tanács számlájára. A kovásznai prefektus pedig visszatérően rosszul értelmezi a törvényeket..." - magyarázza Pataki Csaba.

Az SZKT ülésen elmondottak kapcsán megtudtuk: Antal Árpád határozottan fogalmazott, de nem fenyegetően. Nem fenyegetett senkit, hanem politikai nyilatkozatot tett, azaz a véleményét hangoztatta. "Úgy tűnik, már a véleményünket sem mondhatjuk el..." - mondta Pataki.

"Frunda Györgyöt kérte meg felszólalásában, hogy hasson Victor Pontára, állítsa le a feszültséget keltő prefektust, mert pattanásig feszült a helyzet és félő, hogy ne adj' Isten megismétlődhetnek a marosvásárhelyi események" - nyilatkozta a Szatmár.ro-nak a szenátor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: