2011-05-17 17:21:12• hírek • Póti Orsolya

Páskándi-megemlékezés Szatmárhegyen

Páskándi-megemlékezésre kerül sor május 20-án az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Páskándi Géza Baráti Társaság, Szatmárhegy polgármesteri hivatala, valamint a szatmárhegyi RMDSZ szervezésében. A rendezvény a Páskándi-emléktábla megkoszorúzásával veszi kezdetét.

A szatmárhegyi születésű, erdélyi magyar költőre, íróra, publicistára, Páskándi Gézára emlékeznek május 20-án, pénteken 19 órai kezdettel Szatmárhegyen. Az ünnepi megemlékezés a Páskándi-emléktábla (Páskándi- volt Calarasi-utca 27 szám) megkoszorúzásával veszi kezdetét, ahol köszöntőt mond Szűcs Szabolcs, Szatmárhegy alpolgármestere.

20 órától megemlékezés lesz a Páskándi-szobornál, a Fő út melletti parkban, ahol köszöntőt mond Daniel David Szatmárhegy polgármestere, Huszti Gyula, a szatmárhegyi RMDSZ-szervezet elnöke, Erdei D. István parlamenti képviselő.

Az eseményen jelen lesz a budapesti irodalomtörténész, Csapody Miklós, aki rövid előadást tart, valamint Felician Pop szatmárnémeti író, aki szintén Páskándi életútjáról beszél majd.

A rendezvény keretében ajándékkönyveket adnak át a községi könyvtárnak; Kádas Jánosné Pásztor Katalin, a Tolcsva Jövőjéért Közalapítvány nevében, Muzsnay Árpád, az EMKE alelnöke pedig a Nyírség Könyvtár Alapítvány nevében ad át könyveket.

Infobox
h

Páskándi Géza 1933-ban született Szatmárhegyen, 1995 halt meg Budapesten. Erdélyi magyar író, költő, drámaíró, publicista. 1949-1953 között az Ifjúmunkás hetilap, majd az Előre című napilap munkatársa volt. 1957-ben letartóztatták, és az állam és közrend elleni izgatás vádjával hat év börtönre ítélték. 1974-ben települt át Magyarországra; itt a Kortárs című folyóirat főmunkatársa, majd 1991-től a Nemzeti Színház dramaturgja volt.


h


A megemlékezésen közreműködnek a Szatmárhegyi Általános Iskola diákjai Kovács Franciska és Zilahi-Kató Klára tanárnők vezetésével. Konferál: Jeremiás Evelyn Kitty. A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: