2014-08-29 17:37:56• hírek • Nagykároly.ro

Ötven éve alapították a Kastélylakók zenei csoportot

A Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság és a Nagykárolyi Művelődési Központ a városi Polgármesteri Hivatallal és a Helyi Tanáccsal együttműködve szeptember 6-án egy, a város számára kiemelt jelentőségű kulturális eseményt tart. 2014-ben 50. éve annak, hogy létrejött a Castelanii-Kastélylakók zenei csoport és mozgalom, amelyet termékenysége, egyedisége és folyamatossága a nagy zenei és művészeti iskolákkal teszik hasonlóvá.

A Castelanii-jelenség hazai és nemzetközi szinten is alátámasztotta Nagykároly művészeti potenciálját, számos előadót és professzionális zenészt adva a zeneiparnak. Zenei teljesítményük színvonalát jelzi a hazai és nemzetközi versenyeken elért díjak száma. A hetvenes években kezdődő televíziós jelenlétük, a lemezkiadások, a neves és elismert előadókkal, zeneszerzőkkel való együttműködésük bőséges hagyatékkal gazdagították a nagykárolyi kultúrát. A Castelanii immár zenetörténeti hivatkozási pont, ugyanakkor Nagykároly egyik meghatározó „márkája" is.

A rendezvénysorozat programja a következő:

2014. szeptember 6., szombat

11 óra, Károlyi-kastély, lovagterem
A Castelanii történetét bemutató szimpózium, oklevélosztás, fénykép-, oklevél- és plakátkiállítás, az Ötven én Castelanii című könyv bemutatója, Karácsonyi Péter mellszobrának leleplezése, Karácsonyi Péter posztumusz díszpolgári címének átadása. Az eseményen jelezte részvételét Kerestely Zsolt zeneszerző.

16 óra és 19 óra
Ünnepi előadás (Szent László Közösségi Ház)
Castelanii-koncert több generáció részvételével - az alapító tagoktól a mai Castelaniig
(Két előadás megtartását a helyek korlátozott száma és a nagy számú érdeklődő indokolta.)

21 óra
Ünnepi vacsora a Castelanii és meghívottaik számára (Bukarest vendéglő)

A szimpóziumon bemutatandó mellszobor elkészítését a Castelanii-tagok adományaiból finanszírozták (adományozni lehet majd a helyszínen is). Az alkotás elhelyezése az új Művelődési Központ udvarán a munkálatok befejeztével, októberben lesz esedékes.

A rendezvény megszervezésének költségeit 90 százalékban támogatók adományaiból finanszírozták. Eddig a következő szponzorok adományoztak: XCD Marosvásárhely, Agroindustriala, Membau, Polipol, G&H Trudi, Caluger Trans, Czimmer Trans, König Metal, König Mühle Szaniszló.

A kulturális igazgatóság közleményét annyival célszerű kiegészíteni, hogy a pénteken megtartott városi tanácsülésen a testület mindahány jelenlévő tagja megszavazta azt, hogy post mortem díszpolgári címmel tüntessék ki Karácsonyi Pétert, illetőleg azt is, hogy szobrot állítsanak neki a kulturális központ udvarán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: