2014-10-08 17:42:58• hírek • MTI

Ausztriának hat hónapra elegendő a gázkészlete

Ha az oroszországi gázszállítás leáll, Ausztriának hat hónapra elegendő a készlete - közölte Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági miniszter Bécsben.

A politikus az ausztriai gázellátásra vonatkozó felmérésre hivatkozva elmondta: az ország tározóinak töltöttségi szintje 90 százalékos.

Külön kiemelve Szlovákiát és Magyarországot, a miniszter kijelentette: Ausztria segíteni fogja azokat az országokat, amelyeknek az orosz gázszállítás esetleges leállása nehézséget okoz.

Hozzátette: uniós szinten továbbra is a nagy erőfeszítésekkel igyekeznek megoldást találni a helyzetre.

Így például az unió arra törekszik, hogy vészhelyzetben a tagállamok ne egyszerre használják ugyanazt a csővezetéket. Az unió arról is kíván gondoskodni, hogy szükség esetén a nyugati országok tartalékaiból részesülhessenek azok az országok, amelyek különösen függnek az orosz gáztól.

Abban az esetben, ha Oroszország hat hónapon túl sem szállítana gázt Ukrajnán keresztül Európának, akkor vagy az Északi Áramlat vezetéken keresztül kell majd beszerezni a szükséges mennyiséget vagy ipari szinten át kell térni a kőolaj használatára - olvasható a Kurier című osztrák napilap szerdai számának összegzésében.

A lap közölte, hetek óta a rendelt gázmennyiség fele érkezik Ukrajnán keresztül Nyugat-Európába. Szakértőkre hivatkozva kiemeli: a Gazprom így akarja megakadályozni, hogy a nyugat-európai országok ki tudják majd segíteni Ukrajnát.

A Gazprom június 16-án leállította az Ukrajnába irányuló gázexportot, miután a Naftohaz ukrán állami gázvállalat több mint 5,2 milliárd dolláros tartozást halmozott fel a korábbi szállításokért. Az árvita rendezéséről és a gázszállítás felújításáról folyó tárgyalások mindeddig eredménytelenek maradtak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: