2015-09-04 15:16:48• hírek • MTI

Oprea plagizált - állítja Popescu

Plágiumot követett el Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes a doktori dolgozatának megírásakor - állítja Marian Popescu, a Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottságának elnöke.

A román médiának nyilatkozva Popescu kifejtette, hogy személyes véleményt mond, mert a bukaresti egyetem testülete nem vizsgálhatta meg a dolgozatot. A magas rangú tisztségviselők esetében ugyanis az oktatási minisztérium alárendeltségébe tartozó tudományos kutatások etikai bizottsága illetékes eljárni. Ez a testület már júliusban bejelentette, hogy Oprea nem plagizált.

A bukaresti egyetem etikai bizottsága korábban Victor Ponta miniszterelnök esetében is megállapította, hogy doktori dolgozata plágiumnak minősül. Ponta 2014 végén bejelentette, hogy lemond doktori címéről.
Popescu azt mondta, hogy a kormányfőhelyettes dolgozata többtucatnyi oldalon más munkákból átmásolt szöveget tartalmaz anélkül, hogy Oprea megjelölte volna a forrást.

Emlékeztetett: az egyetem etikai bizottsága már kezdeményezte a törvények megváltoztatását, mert szerinte a jelenlegi előírások védik a magas rangú tisztségviselőket, ami "mélységesen diszkrimináló".
A miniszterelnök-helyettest egy magánszemély jelentette fel az egyetemen. Oprea akkor azt állította, hogy személyes bosszúról van szó, és cáfolta, hogy plágiumot követett volna el.

A feljelentést követően az oktatási minisztériumhoz tartozó bizottság 16 nap után közölte vizsgálatának eredményét, amelyben megállapította, hogy Oprea nem követett el plágiumot. Ugyanakkor a Hotnews.ro hírportál szerint felmerül a gyanú, hogy Oprea doktori vezetőként több olyan dolgozathoz adta nevét, amelyeknél szintén felmerül a plágium gyanúja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: