2012-11-19 10:09:51• hírek • MTI

Nyilatkozatháború Basescu és Ponta között

Az Európai Unió többéves költségvetési keretének esetleges megvétózásáról robbant ki nyilatkozatháború Victor Ponta román miniszterelnök és Traian Basescu államfő között Románia kohéziós alapjainak tervezett csökkentése miatt.

Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke javaslata alapján ugyanis az Európai Bizottság eredeti javaslatához képest nyolcmilliárd euróval kevesebb uniós pénzt kaphatna Románia a 2014-2020-as költségvetési időszakban.
Ponta azt kérte az Európai Tanács rendkívüli ülésére készülő Traian Basescu államfőtől, hogy szükség esetén akár Románia vétójogával élve akadályozza meg az országnak szánt kohéziós alapok csökkentését.

A román elnök vasárnap felhívást intézett a politikai pártokhoz, hogy hagyják ki az EU-t és intézményeit a választási kampányból, mert Európa-ellenes kirohanásaik sértik a nemzeti érdekeket és elijesztik a külföldi befektetőket. A közlemény példaként Victor Ponta egy választási kampányrendezvényen elhangzott szavait idézte. "Ha 2007-ben (az EU-ba való belépéskor) megmondták volna, hogy nem lesznek a nyugatiakhoz hasonló útjaink, kórházaink, és mezőgazdaságunk, viszont korrupcióellenes ügyészséget és feddhetetlenségi ügynökséget csinálnak nekünk, talán jobban meggondoltuk volna" - mondta Victor Ponta szombaton Besztercén.

Traian Basescu szerint nem lehet ilyen hangnemmel eredményeket elérni az európai partnereknél. "Az európai vezetők az asztal alá bújtak félelmükben, mióta meghallották, hogy Románia vétózni akar" - kommentálta ironikusan a felvetést Basescu.

Victor Ponta vasárnap szintén közleményben válaszolt a román elnök felhívására, amelyben kifejtette: szerinte Basescu csak ürügyet keresett a parlamenti választási kampányba való beavatkozásra. Rámutatott: ő abban az összefüggésben említette a korrupcióellenes intézményeket, hogy a románoknak egyéb okuk is volt arra az Európai Unióhoz való csatlakozásra, például a szolidaritáson alapuló felzárkóztatási (kohéziós) politika, és a közös mezőgazdasági politika.
A román miniszterelnök kifejezte reményét, hogy Traian Basescu államfő mindent megtesz az Európai Tanács ülésén azért, hogy a Romániának szánt kohéziós alapokat és agrártámogatást ne csökkentsék.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: