2011-05-25 12:32:04• hírek • Szatmár.ro

Nyaralás Horvátországban

Egy horvátországi nyaralás mindig feledhetetlen élményt nyújt, és mindig tartogat valami újat. Ha idén többek között ez az ország is terveidben szerepel, akkor tudj meg róla többet. Cikkünkben bemutatjuk a legszebb városokat, a legszebb kirándulóhelyeket.

Utazz akár egyénileg, családosan, vagy vegyél részt egy csoportos horvátországi nyaraláson, a végeredmény mindig ugyanaz. A legfontosabb a jókedv: érzed magad jól, fürdőzz kedvedre a tenger habjai között, napozz a homokos tengerparton, sétálj a kis városkákban, és garantált, hogy csodálatos emlékekkel térsz majd haza.

Hozzáértők véleménye szerint, Horvátország tengerpartja a legszebb tengerpart Európában. Sokszínűsége és zegzugos öblei a turisták százezreit vonzza évről évre. Az utazás ma már nem okoz gondot, ugyanis az új autópályának köszönhetően az ország déli területei is könnyen megközelíthetőek.

Ha még nem lenne konkrét úti célod, íme néhány turisták által közkedvelt hely. Pula az isztriai félsziget legnagyobb városa, és egyben gazdasági illetve kulturális központja. Minden pulai városnézés legfontosabb állomása az amfiteátrum, ahol egykoron gladiátorok harcoltak egymással. Az I. században Vespanius uralkodása alatt épült, pontosan akkor amikor a Római ikertestvére. Ma kulturális előadások helyszíne az amfiteátrum, úgymint a Film Fesztivál, a nyári Opera Fesztivál, illetve a Lovas Fesztivál és további neves koncertek, rendezvények helyszíne.

Az amfiteátrum után érdemes megtekinteni az erődöt, melyet 1630-ban építettek védelmi célokból. Az erődítmény ma az Isztriai Történelmi Múzeumnak ad otthont. Az erődről csodálatos látvány tárul elénk: szép fotókat készíthetünk Pula óvárosáról és az Amfiteátrumról is.


A pulai amfiteátrum
A pulai amfiteátrum


Sok turista kedvenc nyaralóhelye a Plitvicei tavak, amely egy Karlovactól 75 km-re található tórendszer. 1949-ben nyilvánították nemzeti parkká, 1979-tõl az UNESCO természeti világörökség részét képezi. A Plitvicei tavak tórendszer legmagasabb tava (Proscanski tó) 637 méteren található, míg a legalsó 503 méter magasan. A 134 méter szintkülönbségen csodálhatjuk meg a vízesések sorozatát. Az első amire fel fogsz figyelni a tavak élénk türkizkék színe. Ha még nem jártál itt nem nagyon hitted volna el, hogy a valóságban is ilyen szép a tó vize. A tórendszerben található Horvátország legnagyobb vízesése, a Nagy vízesés, mely nemcsak méterében de kialakulásában is eltér a többi vízeséstől: amíg a többi vízesést a tavak szintkülönbsége formálja addig ez a Nagy vízesés a meredek mészkő sziklafalból kizúduló vízzuhatag által keletkezett.

Rengeteg turista kedveli Zadar óvárosát, mely egy földnyelven található és egy monumentális városfal vesz körül. Az óvárosba eredetileg csak a régi, oroszlánnal díszített városkapun keresztül lehetett bejutni. A Városkaputól rögtön jobbra található az Öt Kút tere. A város fénykorában csak innen az öt kútból lehetett ívó vízhez hozzájutni. Zadar jelképe a Sveti-Donat körtemplom, melynek alaprajza kör alakú, három félköríves szentéllyel.

Zadar óvárosának felfedezése után érdemes elsétálni a helyi piacra., ahol mindig nyüzsgő élet fogadja az ide látogatókat. A helyi földművesek terménykínálata élénk színekkel tölti meg az óvárosi hangulatot.

Zadar híres még tengeri orgonájáról is, amely az óváros végén található. Itt lyukakat vehetnek észre a sétányba fúrva. Ezek alatt a lyukak alatt, pedig kisebb-nagyobb üregek vannak, ahova bever a tengervíz. Ahogy a tenger a különböző méretű üregekbe illetve lyukakba bever, úgy ad ki különböző hangokat.


Pula madártávlatból
Pula madártávlatból


Plitvicei-tórendszer
Plitvicei-tórendszer


Zadar jelképe a sveti-donat körtemplom
Zadar jelképe a sveti-donat körtemplom


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: