2015-11-27 15:43:18• hírek • Kocsis Zoltán

Növelni akarják a védett területek méretét Szatmár megyében

A halványfoltú küllő
A halványfoltú küllő

Nagy balhé lesz belőle, az szinte borítékolható. December 8-án a környezetvédelmi minisztérium két szakembere látogat Szatmárnémetibe azzal a céllal, hogy közmeghallgatáson magyarázzák el 15 önkormányzat vezetőjének, vállalkozóknak, vízügyi és erdészeti szakembereknek, miért fontos megnövelni a természetvédemi területek méretét Szatmár megyében.

Jelenleg Szatmár megye 10,3%-a számít természetvédelmi övezetnek, a szaktárca pedig ezt akarja megnövelni. Hogy pontosan mekkora teülettel, hány százalékkal nő majd a védett terület, arról egyelőre nem kapott pontos tájékoztatást a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, számolt be Békéssy Erzsébet igazgatónő.

Tipikus romániai történet ez sajnos, ugyanis a területek méretei mellett a védettség fokát, módszerét sem lehet tudni egyelőre. Mit jelent például az, hogy a halványfoltú küllő védelmében természetvédelmi övezetté nyilvánítanák a Szamos teljes medrét Pusztadaróc, Vetés, Apa, Kolcs, Aranyosmeggyes, Szatmárudvari, Szatmárpálfalva, Remetemező, Szatmárnémeti és Szamosborhíd területén. Ezekenkívül új védett területet alakítanának ki Batarcs és Turc községek területein a legelők megóvásának érdekében.

Avasújfalu és Avasfelsőfalu területén a szelídgesztenye megóvása miatt bővítenék a Fizes természetvédelmi park területét, Majtényban pedig a Nyírség és az Ér-völgyén is növelnék a már meglévő védett övezetet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: