2014-11-22 21:20:31• hírek • Kocsis Zoltán

Nem volt elég a 100 kg liszt a strudlifesztiválon

Évről évre nagyobb népszerűségnek örvend a Német Demokrata Fórom szatmárnémeti szervezetének gasztronómiai rendezvénye, a strudlifesztivál. A szervezők elmondása szerint a vendégek száma idén is túlszárnyalta az előző évit - nem is volt elég a liszt.

Persze a svábos pontossággal megtervezett háttérmunkán ez nem fogott ki: az addigi egy mázsához gyorsan beszereztek még 30 kilogramm lisztet, mesélte Hauler Magdolna. A főszervező adatai szerint a szombati fesztiválhoz összesen négyszáz tojást, hatvan liter olajat, hetven liter aludttejet, húsz kilogramm túrót, 70 kilogramm burgonyát és 25 kilogramm szilvalekvárt használtak fel. „Mert a szilvalekvár a strudli lelke", mondta.

A hagyományos sváb péksüteményt sokan ismerik és kedvelik, ám fogadni mernénk, hogy a strudlilevesről már jóval kevesebben hallottak. „Őseink mindent felhasználtak. Miután kinyújtották a strudli tésztáját és levagdosták a széleit, ami megmaradt, nem dobták el, hanem egy kis krumplival és szalonnával megfőzték", tudhattuk meg, mi fán terem a strudlileves. Amelyből közel negyven litert főztek szombatra.

Az eseményt amúgy Leitner János, az NDF megyei elnöke, valamint elődje, Johann Forstenheizler, továbbá Hauler Magdolna és Schuppler Tibor atya nyitotta meg. A szervezők már 15.00 órától várták a gyerekeket, a felnőttek számára pedig 17.00 órától nyíltak meg a fesztivál kapui. Ezt követően pedig már kicsik és nagyok együtt élték meg a szatmári svábok újabb közösségi élményét. A nagyok egy forralt bor mellett beszélgethettek ismerősökkel, barátokkal, míg a gyerekek vígan rohangáltak a lábak között vagy éppen gyermeki elszántsággal és határozottsággal árulták a strudlit. Azt a péksüteményt, amely egy délutánra összehozta a közösséget.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: