2015-08-22 00:52:34• hírek • Kocsis Zoltán

Nem valaki ellen akarunk sikeresek lenni

A trianoni békediktátum által darabokra tépett Magyarország szinte valamennyi (azért csak szinte, mert az osztrák küldöttség végül nem érkezett meg) elcsatolt területe képviseltette magát pénteken Szatmárnémetiben, amikor a megemlékezés és tisztelet koszorúit helyezték el Rákóczi Ferenc fejedelem mellszobránál.

A Magyar Ifjúsági Kezdeményezés által szervezett ünnepélyes eseményt Zágoni Mihály tárogatóművész nyitotta meg, majd a Bartók Béla Hagyományőrző Kulturális Egyesület két tagja hegedült, Szatmári Elemér pedig kuruc nótát énekelt.

Ünnepi beszédét Kereskényi Gábor parlamenti képviselő egy Petőfi Sándor idézettel kezdte, majd üdvözölte a hét országból jött vendégeket és ismertette Rákóczi szatmári kötődéseit. A majtényi fegyverletétel vagy a szatmári béke megkötése mellett kevesen tudják, hogy a szobor mögött álló posta épülete a Rákóczi-család egyik kúriájának a helyére épült.

„Rákóczi üzenete számunkra az, hogy a magyar nemzet csak együtt lehet sikeres, még akkor is, ha el is szakíttattunk egymástól", jelentette ki. Kereskényi szerint a Rákóczi-féle szabadságharc volt az egyetlen olyan, a magyarság által vívott harc, amelyben integrálni tudta az itt élő kisebbségeket: románokat, szerbeket, horvátokat. „Mindenkinek meg kell értenie, hogy mi nem valakik ellen akarunk sikeresek lenni, eredményeket felmutatni. Mi azon a földön akarunk maradni, amit őseink hagytak ránk. Itthon akarunk maradni, fejlődni, gyerekeket nevelni. Ha nem így lenne, már rég nem lennénk itt", fogalmazott az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke, aki Gellért Sándor idézetével zárta szavait: „Nagy vihar jöttekor - bármi legyen bére -/ Valakinek állni kell a tornác küszöbére".

Horváth Margit, a Magyar Állami Számvevőszék elnöke a budapesti ifjak nevében azon meggyőződésének adott hangot, hogy a nyolc haza ellenére a fiataloknak egy irányt kell találniuk és azt kell követniük, ehhez pedig szükség lesz kreativitásukra. A Csengerből érkezett Balogh Attila és a Munkácsról jött Gajdos Katalin szintén az együttműködés szükségességét emelte ki, a pozsonyi Ilkó Zoltán pedig Márai Sándort idézte, mondván: „az élethez türelem kell, a csodához pedig bátorság".

Az esemény természetesen nem maradt művészi pillanatok nélkül. Előbb Ary Dalma szavalta el Ady Endre „A Rákóczi vén harangja" című versét, majd Miklovics Anna ejtette ámulatba hallgatóit két népdal eléneklésével - kísérte a Bartók Béla Hagyományőrző Kulturális Egyesület két tagja.

Végezetül mindenki elhelyezhette a koszorúkat a szobor talapzatára - az RMDSZ részéről Pataki Csaba szenátor, valamint Kereskényi Gábor és Erdei István képviselők koszorúztak -, majd valamennyien elénekelték nemzeti himnuszunkat.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: