2013-12-04 10:02:12• hírek • MTI

Nem jutott megállapodásra Ponta és Basescu

Az állam- és a kormányfő megbeszélését Ponta kezdeményezte, miután Basescu bejelentette, hogy nem írja alá a kormánynak a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) intézett szándéklevelét, és a 2014-es költségvetést sem hirdeti ki.

A büdzsétervezetet a parlament két háza vitatja együttes ülés keretében, és várhatóan a napokban el is fogadja, de a kihirdetése Basescutól függ. Amennyiben az államfő visszaküldi a parlamentnek, előfordulhat, hogy Romániának nem lesz érvényes állami költségvetése 2014-re az idei év végéig.

Az IMF-hez intézett szándéklevél államfői elutasítása azt jelenti, hogy a november elején lezárult, első felülvizsgálati látogatás következtetéseit az IMF washingtoni igazgatótanácsa az idén már nem fogadja el, a hitelszerződés érvényességét a késlekedés azonban egyelőre nem érinti.

Basescu a megbeszélést követően elmondta, hogy sem az üzemanyag literére kivetett hét eurócentes pótlólagos jövedéki adó, sem a költségvetés ügyében nem jutottak megállapodásra. Basescu "gazdaságellenes és Románia érdekeivel ellentétes" döntésnek tartja a pótlólagos jövedéki adó kivetését. Szerinte erre nincs szükség, mert drágulást okoz, ami fékezi a gazdasági növekedést. Ezzel szemben Ponta azt állítja, hogy az üzemanyag nem fog drágulni, mert a nyersolaj világpiaci ára csökken, így szerinte alaptalan az államfőnek az infláció elszabadulásától való félelme.

Basescu a 2014-es költségvetés-tervezetben azt kifogásolja, hogy a Liviu Dragnea vezette regionális fejlesztési és közigazgatási minisztériumnak  szerinte indokolatlanul irányoztak elő 1,5 milliárd lejt olyan befektetési célokra, amelyekre uniós pályázatok révén is nyerhetnek támogatást az önkormányzatok.

Az államfő kilátásába helyezte, hogy visszaküldi a parlamentnek a büdzsétervezetet úgy, hogy konkrét javaslatokat tesz a kiadási tételek átcsoportosítására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: