2016-06-13 15:27:02• hírek • Kocsis Zoltán

Nem értik, mitől lett ilyen kelendő! Vissza a jövőbe szatmári módra

fotó: Harkácsi András Facebook-profilja
fotó: Harkácsi András Facebook-profilja

Talán nem túlzás azt állítani, a legkelendőbb elektronikai áru ezekben a napokban Szatmárnémetiben a szobaantenna. Évek óta ott porosodtak a szaküzletek polcain, az utóbbi napokban azonban úgy elkapkodták őket, mint a kommunista rendszerben a szalámit....

Az árusok pedig maguk sem értik....

A magyarázat viszont igen egyszerű - és bizonyos tekintetben a már említett kommunista évekre emlékeztet. A megfejtés: Európa-bajnokság! Mert a XXI. század Romániájában ismét az a téma, miként lehet megnézni a foci meccseket. Más szóval, miként juthatunk hozzá ahhoz, ami a világ, konkrétabban az Európai Unió szerencsésebb részén egyértelműnek számít. Ott tanulmányok születnek arról, egy-egy foci-Eb vagy vébé mennyire lendíti fel a gazdaságot, hány új tévét, hány hektoliter sört adnak el a torna alatt. Nekünk a szobaantenna jut!

A román közszolgálati televízió a tévéadó és minden egyéb forrás ellenére akkora adósságot halmozott fel az elmúlt években, hogy nem tudta megvásárolni az Eb közvetítési jogait (Multumim guvernului Ponta!) Megvette azt viszont a Romtelecomból lett Telekom, a német Deutsch Telekom romániai leányvállalata, így a meccsek a Dolce csatornáin nézhetőek. (Danke schön, Frau Merkel!) Csakhogy az kevés háztartásban van jelen. Mivel az UEFA kötelezi, hogy a meccsek bizonyos százalékát széles körben fogható csatorna is közvetítse, így a mindenki által elérhető ProTV is megvásárolhatott mintegy 30 meccset. Ezek között természetesen nem szerepelnek Magyarország meccsei. Ennyit a kisebbségi létről... (Merci beaucoup, monsieur Clemenceau!)

Magyarországon a köztelevízió vásárolta meg a közvetítési jogokat, így ott elvileg bárki nézheti a meccseket. A határ menti magyarságot is beleértve. Mint a 70-es, 80-as években. Igen ám, csakhogy azóta beléptünk a hőn áhított Európai Unióba. Amely véd. Jogokat véd. A bevándorlók jogait, a bűnözők személyiségi jogait, a kereskedelmi jogokat, a reklámjogokat.... A nemzeti kisebbségek anyanyelv-használati jogát? Na, azt már nem! Ezért az M4 a környező országok magyar lakta területein ún. geokódot kénytelen alkalmazni, hogy a meccsközvetítés ne zavarja a jogtulajdonosok reklámérdekeit.

Így hát maradt az évek óta senkit nem érdeklő szobaantenna! Kiderült ugyanis, hogy azzal tökéletesen lehet fogni az M4-et. Ott pedig meg lehet nézni a magyar meccset, meg a román meccset, meg az olasz meccset, meg azt, amelyiket akarjuk. 60-80 lejért mindenki számára elérhető, megfizethető.

Volt!

Ugyanis állítólag lassan kifogynak a készletek!

Pedig évek óta senki sem vette őket...

Vissza a jövőbe - szatmári módra!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: