2010-04-06 17:05:36• hírek • Póti Orsolya

A hajhullás okai nőknél és férfiaknál

Múlt heti cikkünkben a szezonális hajhullásról írtunk, amelyben megemlítettük azt, hogy a női hajhullás okainak feltárásai jóval bonyolultabbak, mint a férfiak esetében. Nagy Hetty fodrásznő segíségével beszámolunk arról, hogy milyen különbségek vannak a női, illetve a férfi hajhullás okai között és mikor szükséges mindkét nemnek orvoshoz fordulnia.

Függetlenül attól, hogy az illető nő vagy férfi az illető, a hajproblémák - különösen a hajhullás - megvisel mindenkit. Fontos az, hogy időben kiderítsük, hogy mi is áll a hajhullás hátterében.

A női hajhullás okai a következők lehetnek: genetikai okok, azaz a hajgyökerek érzékenysége az androgénokra, amelyek megállítják a hajtermelést; testi vagy lelki stressz; a terhesség különböző szakaszai, amelyek átmenetileg megváltoztatják a haj tapintását, színét és vastagságát; pánikbetegségek vagy depresszió; bakteriális vagy gombás fertőzések, valamint a hajviselet és különböző kozmetikai cikkek (tartós hajfestékek) használata.

Ha a férfiak „hajproblémáival" foglalkozunk, akkor meg kell különböztetnünk a kopaszodást és a hajhullást. A hajhullás hátterében majdnem olyan betegségek állhatnak mint a nőknek, azonban a férfias típusú kopaszodás (az androgén kopaszodás) a kor előrehaladtával majdnem minden férfinál megjelenik. A férfias kopaszodást három tényező befolyásolja, azaz az életkor, a hormonális működés, valamint a genetikai hajlam. Míg a női hajhullás a „fésülési választéknál" mutatkozik meg, addig a férfias típusú kopaszodás kezdeti szakasza mindig a homlok fölötti hajhatár hátrább tolódásával kezdődik. A változó korba való belépéssel a férfiaknál a kopaszodás egyre gyorsabban halad előre, ezért mindig fontos kideríteni, hogy mi is áll a hajhullás hátterében, hiszen a foltos hajhullás egyfajta autoimmun betegség, amely foltokban történő hajhullást eredményez.

Mikor fontos orvoshoz fordulnunk?
-terhesség után,
-autoimmun vagy pajzsmirigy betegségeknél,
-hormontartalmú gyógyszerek szedése után,
-ha fejbőr hámlása és gyulladása is társul a hajhulláshoz,
-ha különálló foltokban keletkezik a hajhullás,
-valamint ha a hajhullást nem magyarázzák öröklődési tényezők.


A kopaszodást leggyakrabban genetikai okok befolyásolják
A kopaszodást leggyakrabban genetikai okok befolyásolják


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: